Senaste inläggen

Av carina - 8 april 2018 16:41

Ädnamvaara

"En bit utanför Kiruna finnas berget, eller kanske mera korrekt ”lågfjället” Ädnamvaara vars högsta topp når upp till 790 meter över havet. En bit upp mot dess topp, ungefär vid trädgränsen finns Friluftsfrämjandets stuga vid namn ”Ädnamvaarastugan”. Stugan är en av flera trevliga serveringar ute i naturen, som man kan bege sig till för en fikastund här uppe i norr. Nu under vårvintern hålls nämligen stugan öppen med fikaservering under helgerna när vädret är fint, och det tycks vara ett populärt utflyktsmål för Kirunaborna. Serveringen sköts av elever i årkurs sju (och dess föräldrar) som går på friluftsskolan Vargen här i Kiruna, som är en skola med friluftsinriktning".

 

 


Vy in mot stan

  

Från stugan i Kurravaara är det 2 mil och 500 meter upp till Ädnamvaarastugan och från parkeringen är det 6,4 km som är en populär skidtur upp till stugan. 

 

Ädnamvaara stugan

 

 

 

Kaffe och bulla

 

 

Vi träffade på bekanta som också hade letat sig upp dit denna fina dag, bland annat min gamla vårdlärare Elvira som hade skidat upp med sin man och vi fick ett riktigt trevligt samtal till kaffet.

 

 

 


Vy från vår fika plats mot Kiruna och gruvan.

 
Klarblå himmel mot vit snö

 

Casper satt kvar och hade det bra på skotern under tiden. Han brukar stanna i kälken eller på skotern och på det sättet är det lätt att ha med honom.Lyckans fjäril sätter sig på axeln

på den som väntar.

 

 
ANNONS
Av carina - 3 april 2018 08:28

Sol på blå himmel

 

Skoter, skidor, pimpelfiske, att bara sitta ute i solen under blå himmel och grilla är det som vi längtar efter en lång och kall vinter. Både påskdagen och annandag påsk bjöd på riktigt fint väder och givetvis så var vi ute och njöt till fullo.Kvalitetstid

   

Vårvintern är verkligen en vacker årstid, ljus, skön och som ger en längtan efter sommaren men jag tycker att alla årstider har sin tjusning. Hösten kommer sedan med sin klara och kalla luft med färger som skiftar i gult, rött och orange och när sista lövet har släppt sin gren då kommer frosten som ligger krispigt på marken för att sedan täckas av den första orörda snön, då det knarrar under fötterna under den tysta morgonpromenaden med hunden.


 

Jag och min hund

Egen skörd

 

En solros, tomat, paprika och citronbasilika. Lite smått och gott som har slagit rot inför den sommaren som kommer.Vardag med rutiner och 

inbokade tider.

ANNONS
Av carina - 25 mars 2018 18:01

Vårvinter


Vårvintern är en skön årstid här uppe med varm sol och vit snö.

 

Idag visade termometern på +2 grader på altan och då är det ett självklart val att laga middagen utomhus.  Det är en trevlig syssla och smakar så mycket bättre. 


Jag tyckte att jag hade koll på läget men i ett obevakat ögonblick så lyckades Casper, vår hund, knycka ett hamburgerbröd som han mumsade i sig snabbt. En glad hund som vågar knycka ett bröd är en lycklig hund.


 
 Jag startade upp påsken idag

      

Jag kan inte ta in påskris på grund av allergier så jag låter de stå utomhus i den gamla mjölkkannan istället och det tycker jag är riktigt fint.


  


Färgglada fjädrar och gula plastägg

 

Av carina - 22 mars 2018 07:50

Sociala medier

Hur påverkas vi egentligen av sociala medier och hur använder vi sociala medier det är väldigt aktuella tankar nu när de lyfter fram facebook på nyheterna. Jag brukar undvika att gilla och dela inlägg som är politiska, rasistiska och att göra olika tester på hur jag till exempel kommer att se ut som filmstjärna. Men räcker det för att behålla en viss integritet? Nej, är det självklara svaret för när vi väljer att vara på sociala sidor då väljer vi bort integritet och det hjälper inte att säga: "Jag delar nästan aldrig personliga bilder eller inlägg" på facebook och instagram. Du deltar och du ger bort din integritet så fort du finns på sociala sidor.


Varför har vi ett behov att dela med oss av det vi gör och vad vi har för åsikt. Ett behov som vi inte själv har skapat utan ett behov som har skapats åt oss och varför? Ja det är just det som rullas runt på nyheterna nu.

 

En gammal telefonkiosk står fortfarande kvar ute i en väldigt liten by som ligger 12 km utanför Kurravaara som ligger 12 km utanför Kiruna. Ett fornminne från televerkets storhetstid, då du behövde mynt för att kunna ringa. Jag är glad över att jag har fått uppleva den tiden då vi inte hade mobilt nätverk och ständigt uppkopplade. Jag har vid ett flertal gånger stängt ner både facebook och instagram då jag helt enkelt har känt mig less på att matas av intryck och då jag helt enkelt inte har kunnat ta emot intryck.


Jag har öppnat ett nytt instagramkonto där jag lyfter fram mina foton. Jag ger endast en kort kommentar om fotot sedan får bilden tala för sig själv. Ett konto som jag blir glad av och som ger glädje. Jag har haft en tanken på att låta kontot vara öppet men är inte riktigt där ännu.Den lilla stugan med det stora hjärtat

 

En plats där jag kan vara utan att vara uppkopplad, dit nätverket inte når. Men jag erkänner villigt att inte kunna ringa kan vara ett problem med tanke på om olyckan eller sjukdomen skulle slå till. Då får jag bara hoppas att vi kan ta sig ut och över sjön till ön där vi förra våren upptäckte att det finns täckning, men inte var som helst utan det kan skilja sig på någon meter. Det finns även täckning på berget bakom stugan men dit är det inte lika lätt att ta sig som rakt ut över sjön.


Nu går vi mot ljusare tider och varmare tider då det känns riktigt skönt att vända kinden mot solen med en kopp kaffe i handen och vara i nuet.


 

vi bär alla fröet

till den vackraste 

blomman.
Av carina - 12 mars 2018 07:22

Det bästa sättet att skingra tankar på är att hålla sig sysselsatt. Vi hade problem med getingar inne i stugan i höstas och tänkte som så att vi tar bort boet till vintern så löser vi det problemet. Men det visade sig inte vara så enkelt utan vi fick veta av min dotters svärföräldrar som har en liten biodling att de lämnar boet och bygger ett nytt till näst kommande vår. Jag har hittat en sida  om getingar och hur man bäst tar bort dem.  Det fanns även ett väldigt litet bo längre in och förhoppningsvis så var det där drottningen och larverna låg. 

 


Jag tog bort boet och min sambo fyllde på med isolering


Jag har inget emot getingar som så men vi blev båda stuckna vid två olika tillfällen. Först min sambo när han satte sig i fåtöljen och trodde att han fått in en vass sticka som han bad mig peta bort, jag sa att det inte fanns något mer än en liten upphöjning i huden som om han bränt sig och vi förstod inte vad det kunde vara.


Sedan efter någon vecka är det min tur att sätta mig mot en geting i soffan. Det gjorde ont och jag fick en allergisk reaktion efter det var jag väldigt noga med att skaka kuddarna innan jag satte mig.


Boet

  

Flitigt som ett bi heter det och det måste även gälla getingar för det är ett enormt hantverk, vackert men dött så jag känner inte att jag har haft ihjäl något.


Efter att ha tänkt igenom hur farligt allting är finns

det inget som skrämmer mig längre.
Av carina - 28 februari 2018 19:02

Artros

Jag har deltagit i artros-skola genom sjukgymnastiken i samarbete med Reumatikerförbundet och det rekommenderar jag alla med sjukdomen artros att gå om ni får tillfälle.


Jag har generell artros eftersom jag har flera leder som är angripna, de mest vanliga är: Knäled, höftled och fingerled och jag har artros i båda knäleder, rygg, axel och fingerled särskilt hårt i tummarna. 


Artros är en sjukdom som är mycket vanlig fick vi lära oss som drabbar hela leden men framförallt ledbrosket, som blir tunt och skört. Det kan bero på att ett friskt brosk utsätts för stor belastning eller att brosket är sjukt av någon anledning och inte tål normal belastning. Artros har tidigare beskrivits som förslitning vilket är ett missvisande begrepp eftersom brosket behöver belastas och också kan nybildas, därför är det så viktigt att träna för att när brosket belastas och avlastas som vid promenader får det näring genom ledvätskan som pumpas ut och in. Dessutom stimuleras nybildningen av av brosk, vilken förbättrar dess hållfasthet, det blir helt enkelt bättre kvalitet.


Jag fick även veta att den trötthet som jag kan uppleva har ett namn, Fatigu en trötthet som inte går att sova bort och som kommer av en långvarig smärta. Den bästa lindringen mot denna trötthet är att göra det som ger bra livskvalitet, alltså det som gör dig glad.


Varför får man artros

Det är inte helt  klarlagt men det finns kända riskfaktorer


Ålder: Förekommer redan i 30 års åldern men ökar kraftigt efter 50 års åldern för att brosket som är en levande vävnad också åldras och är inte lika starkt som i unga år.


Kön:

Något fler kvinnor än män drabbas, kvinnor får oftast artros i knä och fingerleder medan män får i höftleden.


Ärftlighet:

Artros i släkten så ökar risken, då man kan ärva ett känsligt ledbrosk.Hur ska man minska ohälsa ? 

Genom fysisk aktivitet, endorfinet frisätts som är kroppens egna morfin och lyckopiller. Frisättning av endorfiner leder till minskad smärta och ökar välbefinnandet. Det fungerar på samma sätt som då man gnider sig på huden efter man slagit sig. Hjärnan blir då upptagen med att ta emot impulser från led- och muskelnerver istället för impulser från smärtnerverna och upplevelsen av smärtan minskar.


Fysisk aktivitet är allt vi gör från då vi vaknar, går upp, klär på oss, borstar tänderna...

Träning är då vi utövar fysisk aktivitet i syfte att förbättra vår styrka och minska vår ohälsa.


Träning med kontroll och kvalitet

- 30 minuter om dagen

- de flesta dagar i veckan

- måttlig intensitet = ökad puls i ett prat tempo men inte i den takt då hunden kan stanna och pissa på varje snöklimp eller stolpe om det handlar om promenader.


Det är inte farligt att träna fast det gör ont utan det gör mer nytta än att försöka undvika smärta. Träning får göra ont till en viss gräns och det onda ska släppa efter 24 timmar och gör det inte det så ska man fundera på hur kan jag göra annorlunda, minska vikter eller korta ner promenaden men inte sluta för det leder bara till mer ohälsa.


Jag känner mig nöjd med all den kunskapen jag fick under de två tillfällena utbildningen var och har fått en större insikt till varför jag ibland har lust att krypa in under en sten och vänta tills det går över för även artros går i skov med bättre och sämre dagar.


Det jag ska ta reda på mer är hur spondylartrit och artros påverkar varandra i min kropp, frågan lämnades över till min egen sjukgymnast som skall ta reda på de svaren åt mig.


Ett utdrag ur:Fou-Spenshult 

Vilka symtom kännetecknar Spondylartrit?

Sjukdomen uppträder vanligtvis med tecken på en inflammatoriska ryggsmärta och startar tidigt i livet, hos personer som är yngre än 45 år. Sjukdomen kan delas in i två varianter; ”axiell SpA” med besvär i huvudsak från ryggskelettet och ”perifer SpA” med besvär framförallt i och kring övriga leder. Smygande debut av lågt sittande ryggsmärta, störd nattsömn och morgonstelhet kännetecknar den axiella SpA-sjukdomen. Symtomen lindras av rörelse medan stillasittande oftast förstärker besvären. Andra vanliga besvär är smärtor från rygg och nacke med omkringliggande mjukdelar, ledsmärtor, besvär från muskelfästen runt leder, trötthet, ögoninflammation, hudsjukdomen psoriasis, inflammation i tarmen, vilket är besvär som kan förekomma i olika utsträckning och i varierad grad. Underdiagnosen PsA kan ge besvär både från ryggen, men ger först och främst besvär från andra leder i kroppen. Oftast är färre leder engagerade jämfört med t ex besvären vid klassisk ledgångsreumatism (RA).

I vissa fall leder sjukdomen till bestående förändringar på ryggskelettet i form av sammanväxningar av kotorna. Speciellt gäller detta patienter med AS, där sådana förändringar är en del av sjukdomsdefinitionen. Det finns också stöd i litteraturen för att personer med SpA har en ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom samt upplever besvär med ångest och depression i större utsträckning än befolkningen i stort. 


Det finns dagar som är mer besvärliga än andra men jag har en grundtro i mig själv och en vilja till att alltid tro på livet och glädjen, vill man så kan man.


Av carina - 26 februari 2018 13:54

Vit

 

Idag deltar jag i Sannas tema och vi tolkar ordet vit. Det här fotot tog jag i början på februari en lördag då jag och sambon tog en promenad med hunden nedanför Luossabacken, vår slalom backe här i Kiruna.


Det röda krysset bryter av mot det vita och den blå himlen, en markering för skoterled.

Vintern har varit lång och kall, igår pratade de om rysskylan på nyheterna.

Tycker att det var en dålig nyhet. Klyschan, Väder efter kläder, känns lite som ett hån.Men den vita vintern är vacker, ljus och fantastisk att uppleva. Turisterna njuter och fascineras av kylan och norrskenet, vår högsäsong. Jag hörde att de var ute och körde skoter på lördagskväll i Kurravaara och termometern visade på mer än minus 30 grader.

En upplevelse för dem men ett dårskap för mig.


När isarna inte längre bär

då tar vi ut båten.Av carina - 22 februari 2018 12:27

Plantering


 


Idag har jag sått tomater, paprika, citronbasilika och solrosor. En väldigt rogivande och avkopplande syssla så här i slutet på kalla februari. Jag kommer att lägga sallad och ruccola på friland närmare juni, tidigare går inte här uppe men med en växtduk över så tar det sig bra ändå. 


Planen är att köpa ett växthus där jag ska odla upp tomaten, paprikan och citronbasilikan som jag nu sår och de jordgubbsplantor jag planerar att köpa när säsongen startar. När jag funderar så givetvis kommer jag att odla den klassiska salvian och citronmelissen i år också. 


Den doften som kommer mot en när man kliver in i ett växthus är obeskrivlig, sen att det smakar så mycket bättre när man odlar själv är ett givet plus.


Det ögat ser handen skapa

är rogivande 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se