Senaste inläggen

Av carina - 14 januari 2017 10:31

Polarnätter


 "Kiruna har polarnatt under 20 dygn, från den 12 december till den 31 i samma månad. Då orkar solen inte upp över horisonten"... SMHI 2016."

 

 

   

Men tack vare att den vita snön reflekterar solens ljus så har vi ändå dagsljus under några timmar varje dag, fast det råder polarnatt. Därför upplever vi inte ett mörker som många tror att det är här uppe trots polarnätter eller Midvinternätter som det även kallas.

 

 

Den 4:e januari

 

 

Men när solen åter kikar upp över horisonten så känns det i hela kroppen, varmt och gott. Promenaderna med Casper blir så mycket trevligare och hur det ändå är så blir sinnet lättare både i mig och min hund.

 

 

Casper !

Min hund har lärt sig att matte stannar ibland och fotar när något intressant dyker upp och han är inte sen på att ställa upp som modell. Jag tror att han gillar det och känner att han känner att han "gör ett jobb".

 

Igår tog vi en runda vi 18:00 tiden, en skön runda efter en ledig fredag som jag startade med en skön och välgörande massage, köttsoppa till middag medans mattorna hängde ute på balkongen. När mattorna var på plats på de avtorkade golven tog jag med mig Casper på promenad.

 

 

   Vi bor granne med vår vackra kyrka. ett väl värt besök för den som besöker Kiruna.

 

  

Intill kyrkan ligger den gamla brandstationen, mellan gruvan och stadshuset.

 

Jag kommer inte ihåg om den gamla brandstationen skall bevaras eller rivas men stadshusets klockstapel skall bevaras. den kommer att stå på marken intill det nya stadshuset som är under uppbyggnad i det "nya Kiruna".

 

Jag är inte full av beundran eller känner entusiasm inför det nya Kiruna. Kiruna är en av världens vackraste fjällstäder men med det nya läget av Kiruna så tappar vi den centrum nära fjällvyn. Kiruna håller på att växa upp intill återvinningsstation (sopberget) och ute på myren. Platt och kallt.

 

Detta kommer att ta lång tid och mest troligt så kommer jag inte hinna uppleva ett nytt centrum med affärer och cafér och allt det som skall finnas i ett levande centrum. Tänker som så att de har hållit på att tömma Malmberget i nu 50 år.... det kommer att ta tid att flytta en hel stad.

 

Några lördagsförmiddags tankar så här på en ledig dag !

 

När vägen du går på är vacker och gör dig lycklig,

fråga inte vart den leder dig....

gå bara......

 

 

 

 
ANNONS
Av carina - 3 januari 2017 19:02

Nytt år och nya möjligheter !

 

Jag fick en tanke när jag sist var på gymmet, det var så att jag började småprata med en herre vid 60-70 års åldern och det är alltid trevligt att utbyta några ord med en främmande människa, till och med intressant. Inte helt osökt pratade han om krämpor och sjukdomar eftersom vi var på sjukhusets gym. Han började berätta om sin brorson som fick sin diagnos i tidiga barnår, ha berättade om olika tillfällen när pojken helt uppenbart kämpade på olika sätt med sin barnreumatism men alltid tapper och stark med ett leende som den äldremannen sa. Jag lyssnade och nickade medhållande under samtalet, trevlig och intresserad av andra människor som man ska vara.

 

När jag sedan satt i omklädningsrummet så kände jag mig sorgsen och samtidigt lite förargad, varför ska vi med olika obotliga kroniska sjukdomar alltid vara så tålmodiga, le och säga: Ja det är bra, det måste fungera, kunna konsten att bita ihop. Är det vi själva som ger den bilden av oss eller är det för att omgivningen förväntar sig att vi alltid ska visa en stark och glad sida, trots att vi och nu vågar jag säga dagligen kämpar med smärta och ohälsa.

 

Jag har reumatism vilket innebär att jag med störta sannolikhet inte kommer att åldras naturligt,bli lite glömsk och småvirrig utan jag kommer mest troligt att bli mer stel och få allt svårare att röra mig fritt. Eller så kommer stroken/hjärtinfarkten, som vi löper större risk att utveckla och avslutar mitt liv för tidigt. Vet inte vad som är bäst och det är tur.

 

Detta är inte ett av mina ljusaste inlägg men just idag är en sämre dag och jag tänker tillåta mig till att vara ledsen, trots att det är ett nytt år med nya möjligheter som jag verkligen vill tror på. 

 

kramar till er alla som kämpar med något !

ANNONS
Av carina - 22 december 2016 21:29

Vi är i juletider 2016 

 


Det går med raska steg mot slutet av 2016 men innan det så skall vi få njuta av julen och allt vad den innebär. Jag tycker verkligen att julen är en fin och trevlig helg... Ja, jag gillar julen ! Det är nästan som om man måste dölja det för vem gillar julen ? Den är ju bara till för småbarn....


Jag har fått bakat och lagat mycket glutenfritt den sista tiden och det är inte helt lätt att baka med glutenfritt mjöl, det smakar helt ok men är så himla besvärligt att baka ut om man gör till exempel brödkakor, svåra att kavla ut.....


och kanelbullarna såg ut som filbullar men som tur så smakar de kanelbullar.

 


småkakorna var väldigt enkla och samtidigt riktigt goda.

'  


Pepparkakor med ädelost, det är gott men pepparkakor med mjölk är barnsligt gott !

  Glutenfritt  och icke glutenfritt.
Min dotter bor tillfälligt hemma hos oss för att hon har flyttat hem igen till Kiruna från Luleå, jag erkänner att jag tycker att det är riktigt trevligt och mysigt att få rå om henne. Men ser framemot att få sitta vid hennes köksbord med en kopp kaffe i februari då hon får tillträde till den nya lägenheten.


Hon byggde ihop årets pepparkakshus.

 

Helt OK !Jag kan inte ta in julblommor eller riktig julgran på grund av allergier och därför gör jag min egen julgrupp och har plastgran.


Årets julgrupp.

 

Helt OK !En helt vanlig eftermiddag när vi gör julgodis 


 

Det är lätt att gilla julen ~ julmusik kanal mix megapol
Men framför allt när det finns egen tid på söndagsmorgonen med en kopp kaffe och en lussebulle, tända adventsljuset och bara få vara, tyst och stilla. Då njuter jag.

     


 

Jag önskar er alla en riktigt God Jul !Av carina - 18 november 2016 11:32

Casper snart tre år !

 

Casper är en liten Cavalier King Charles spaniel kille på snart tre år som har trasslig hälsa. Vårt första veterinärbesök var redan efter en månad från det han flyttade in till oss, han är allergisk och innan vi hittade rätt kost så mådde han illa med kräkningar och diarréer vilket resulterade i skonkost, canicur och en cortisonbehandling. Idag har han ett fullt utvecklat sår i gommen ett sk. cavalier ulcus, (kroniska sår i slemhinnorna /munhåla - svalg/) uppstår av allergiska reaktioner, som skall cortisonbehandlas livet ut.


Jag har pratat med ägaren till en kullsyster och hon berättar att deras tik har typ samma problem som Casper med magen, kräkningar och diarréer (allergier). Vilket även hon lyfte med uppfödaren direkt.


Förutom allt detta så hörde veterinären ett blåsljud på hjärtat, vid denna kontroll, och nu på måndag åker vi ner till Öjebyns veterinärklinik för att få ett hjärtultraljud gjort på honom. Jag håller nu mina tummar på ett positivt resultat.


Det som gör mig ledsen är att jag har lyft Caspers dåliga hälsa med uppfödaren men hon vill inte ta till det utan sa bara "konstigt att Casper har fått allt, ingen annan har ringt om något på de andra valparna" Vilket inte alls stämde.


Casper är sedan dag ett liten kille som har haft svårt att vara ensam, han fick en stark panikångest över att vara själv. Vi har hjälps åt här hemma och jobbat hårt med honom och nu går den biten mycket bättre i varje fall.


Om jag inte hade haft en Cavalier tidigare så hade jag nog varit oroad över just denna ras men jag vet att det finns friska och sunda Cavalierer ute bland våra uppfödare. Jag har själv fött upp fyra fina tikar som idag är lite över tio år.


 Av carina - 14 oktober 2016 18:09

 


Hämtar energi !

Jag var till sköterskan i onsdags och tog bort stygnen, idag kände jag att jag kunde gå bättre än på väldigt länge. Jag kunde till och med gå in en bit i skogen, jag njöt och kände hur jag fyllde på med energi, ser en jättefin grillplats i bästa söderläge och tänker: Varför har jag inte sett den tidigare med tanke på hur många gånger jag har gått där.


Jag ser en knöl på tallen som jag tänker att vi får hämta den till vintern, med all snö och en skoter att stå på blir det inga problem att nå den.  

Vad jag ska göra av den blir ett framtida projekt.


Casper var mitt sällskap idag och alla som har hund vet att det är många gånger det enda och det bästa sällskapet du vill ha med dig. En kompis som inte stressar eller pratar sönder när du är ute för att samla energi under en skön natur promenad .

 


På lördag blir det bingolotto med familjen och tänk om det visar sig att vi kommer iväg på en resa lite längre bort och till en varmare sol än den vi har här hemma.....


Tillit börjar redan vid första trappsteget, innan du ser hela trappan !

Av carina - 11 oktober 2016 10:26

Insiktskort nr 89

 

Rättvisa skipas inte genom straff

ttvisetänkande etableras inte i människors sinnen

genom att straffa dem som "gör fel" utan genom goda

exempel, kravlös kärlek, ödmjuka avsikter och goda

förebilder.

 

 

Insiktskort nr 71

 

Mina föräldrar är mina viktiga lärare

Vad mina föräldrar än har gjort eller inte gjort så var

det sådant som jag behövde för att lära. På det viset

har mina föräldrar varit viktiga lärare för mig - detta

oavsett om min barndom och uppväxt varit lycklig eller

olycklig. Jag väljer nu att leva i frid och fred med 

mina föräldrar och allt som de var och inte var, gjorde

och inte gjorde, gav och inte gav, klarade och inte 

klarade.

 

 


Det är länge sedan som jag har tagit ett insiktskort, någon gång i våras måste det ha varit men idag föll den lilla guldfärgade lådan ut  framför mina fötter när jag skulle ta en annan sak. Jag brukar lägga ut mina kort i en cirkel och låta mitt omedvetna styra min hand över korten och bara följa med och ta det kortet som kommer till mig. Idag satt två kort hårt fast i varandra så jag förstod att det var menat så.

 

Jag förstår till fulla vad jag har fått till mig idag och hoppas att någon annan kan få hjälp av dessa två, kraftiga insiktskort. 

 

 

Men kravlös kärlek och ödmjuka avsikter gör du världen lite bättre för någon !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av carina - 5 oktober 2016 08:51

Oktober den rosa månaden !


 


Finns det någon som är skonad från att förlora en älskad vän eller familjemedlem i cancer ? Denna gräsliga sjukdom som skoningslöst slår till och skonar ingen, inte ens barn. Varje oktober ger jag en slant till stöd för forskningen och i år var det detta snygga armband som jag köpte på Lindex.


För fyra år sedan förlorade jag min älskade svärmor i just cancer, jag satt vid hennes sida när hon var som svagast och gjorde  mitt bästa för att hon skulle ha det så bra som möjligt. Tidigt på morgonen somnade hennes kropp in och jag och min ex man gjorde henne i ordning och tände ett ljus vid hennes sida, ett vackert farväl av en fin människa.


Bland det sista hon sa till mig var att hon hade haft ett bra liv och det kändes skönt att höra att hon hade förlika sig med hur hennes liv skulle avslutas.


I skrivande stund ringer telefonen och det är min syster som berättar om en dödsannons i dagens tidning som har direkt familjekoppling till min svärmor.... så ung bara 22 år. Nu är de alla samlade där på andra sidan.


Jag fortsätter nu min dag och är glad över att allt jag fått uppleva, både glädje och sorg för det har format mig till den jag just nu är, en nöjd och privilegierad kvinna mitt i livet. Jag väljer bort mycket som jag tycker känns onödigt även tråkiga/bråkiga människor och situationer, försöker se möjligheterna istället för omöjligheterna.


jag vill nu återgå till min rosa dag som jag hade igår 

 


köpte mig en bukett med rosa tulpaner, min favorit bland snittblommor. 

sonen kom hem igår och påminde mig om att det var kanelbullens dag... vi åker och handlar sa jag !

han valde kanelbullar i rosa formar och med rosa socker.


Kunde inte gjort ett bättre val.


Vad nöjd med vad dig livet ger och allting som du kring dig ser ~ för en björntjänst gör ju ingen glad !


Av carina - 15 augusti 2016 08:40

Måndagmorgon och en kopp kaffe !


Det är måndagsmorgon och jag sitter med en kopp kaffe och kikar bakåt lite grann. Stugan i Kurravaara har nu varit hos oss i drygt en månad, närmare bestämt i en månad, sex dagar och 22 timmar. Jag förstår nu att jag börjar bli hel efter min resa bakåt med plågsamma förluster i dödsfall, sjukdomar och skilsmässa. 


Igår gick jag runt stugan och plockade blåbär, jag kan inte gå allt för långa sträckor ännu och därför är riktigt lycklig över det jag kan göra. 


 


Jag gjorde en paj av bären och visst är det så att pajer smakar så mycket bättre om man plockat bären själv ?Rävungen !


     
   


Vi fick besök av en liten rävunge i lördagskväll, den stod ett tag och tittade intensivt på mig genom fönstret, vände och vred på huvudet och såg ett tag ut som min lilla Mira med sina nötbruna ögon. Mira var min första Cavalier King Charles spaniel, min ögonsten. Jag var tvungen att ta bort henne i januari 2013 på grund av en hjärtsjukdom som inte gick att behandla men hon blev tio år så många år av glädje hade jag tillsammans med henne.


Vi valde att bränna henne och jag har haft henne hemma på bokhyllan ända tills denna sommar, nu har jag hittat en plats där jag kunde lägga henne till den sista vilan, tillbaka till moder jord på en fin plats ute i stugan i Kurravarra. Min egen plats på denna planet, det känns verkligen så.


Rävungen skuttade omkring ett tag och lekte med sig själv innan den fortsatte in i skogen, en riktig söting.Uppsala !

 


Vi har varit ner till Uppsala, bott på hotell och det är något alldeles särskilt med hotellfrukost. Min dotter och barnbarnet kom och åt frukost med oss en morgon, som min dotter sa: Jag älskar hotellfrukost.


Vi hade trevliga stunder med kakbak, besök på loppis, restaurang och framförallt den trevliga turen till Sigtuna med café besök i 1600 tals - miljö, små shoppinghus i trevlig miljö och vi avrundade dagen med ett dopp i Mälaren, jag och svärsonen, de andra nöjde sig med att titta på från stranden, fegisar säger vi. Efter det for vi hem till svärsonens föräldrar där det bjöds på vegetabilisk tacos och chokladkaka med amerikanska blåbär. Trevlig afton.


En bok !Jag läser alltid någon bok under semestern och den första jag läste ut var, Det krävs tusen vackra ord, av Rose Marie Bauw. En helt ny författare för mig. Jag köpte boken på Arlanda på väg hem och jag fastnade i den direkt, den handlar om en tre barns mamma som tappar bort sig själv och öppnar dörren och går ut, lämnar hemmet när vågen visar på 143 kg, hon hatar sig själv och vill bara dö. Självklart överlever hon och livet vänder men vägen är inte lätt. En bok om självförakt, sorg och kärlek. Det krävs tusen vackra ord för att skapa tillit hos den som tappat bort sig själv.


Min fot ?

Resan ner till Uppsala var också ett sista återbesök på Sofiahemmet, jag har en platta inopererat som skaver och svider men jag ska ge foten ett år till att acceptera plattan och har jag fortfarande känningar då får de ta bort den.


Sakta men säkert går jag framåt !Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se