Senaste inläggen

Av carina - 11 oktober 2016 10:26

Insiktskort nr 89

 

Rättvisa skipas inte genom straff

ttvisetänkande etableras inte i människors sinnen

genom att straffa dem som "gör fel" utan genom goda

exempel, kravlös kärlek, ödmjuka avsikter och goda

förebilder.

 

 

Insiktskort nr 71

 

Mina föräldrar är mina viktiga lärare

Vad mina föräldrar än har gjort eller inte gjort så var

det sådant som jag behövde för att lära. På det viset

har mina föräldrar varit viktiga lärare för mig - detta

oavsett om min barndom och uppväxt varit lycklig eller

olycklig. Jag väljer nu att leva i frid och fred med 

mina föräldrar och allt som de var och inte var, gjorde

och inte gjorde, gav och inte gav, klarade och inte 

klarade.

 

 


Det är länge sedan som jag har tagit ett insiktskort, någon gång i våras måste det ha varit men idag föll den lilla guldfärgade lådan ut  framför mina fötter när jag skulle ta en annan sak. Jag brukar lägga ut mina kort i en cirkel och låta mitt omedvetna styra min hand över korten och bara följa med och ta det kortet som kommer till mig. Idag satt två kort hårt fast i varandra så jag förstod att det var menat så.

 

Jag förstår till fulla vad jag har fått till mig idag och hoppas att någon annan kan få hjälp av dessa två, kraftiga insiktskort. 

 

 

Men kravlös kärlek och ödmjuka avsikter gör du världen lite bättre för någon !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONS
Av carina - 5 oktober 2016 08:51

Oktober den rosa månaden !


 


Finns det någon som är skonad från att förlora en älskad vän eller familjemedlem i cancer ? Denna gräsliga sjukdom som skoningslöst slår till och skonar ingen, inte ens barn. Varje oktober ger jag en slant till stöd för forskningen och i år var det detta snygga armband som jag köpte på Lindex.


För fyra år sedan förlorade jag min älskade svärmor i just cancer, jag satt vid hennes sida när hon var som svagast och gjorde  mitt bästa för att hon skulle ha det så bra som möjligt. Tidigt på morgonen somnade hennes kropp in och jag och min ex man gjorde henne i ordning och tände ett ljus vid hennes sida, ett vackert farväl av en fin människa.


Bland det sista hon sa till mig var att hon hade haft ett bra liv och det kändes skönt att höra att hon hade förlika sig med hur hennes liv skulle avslutas.


I skrivande stund ringer telefonen och det är min syster som berättar om en dödsannons i dagens tidning som har direkt familjekoppling till min svärmor.... så ung bara 22 år. Nu är de alla samlade där på andra sidan.


Jag fortsätter nu min dag och är glad över att allt jag fått uppleva, både glädje och sorg för det har format mig till den jag just nu är, en nöjd och privilegierad kvinna mitt i livet. Jag väljer bort mycket som jag tycker känns onödigt även tråkiga/bråkiga människor och situationer, försöker se möjligheterna istället för omöjligheterna.


jag vill nu återgå till min rosa dag som jag hade igår 

 


köpte mig en bukett med rosa tulpaner, min favorit bland snittblommor. 

sonen kom hem igår och påminde mig om att det var kanelbullens dag... vi åker och handlar sa jag !

han valde kanelbullar i rosa formar och med rosa socker.


Kunde inte gjort ett bättre val.


Vad nöjd med vad dig livet ger och allting som du kring dig ser ~ för en björntjänst gör ju ingen glad !


ANNONS
Av carina - 15 augusti 2016 08:40

Måndagmorgon och en kopp kaffe !


Det är måndagsmorgon och jag sitter med en kopp kaffe och kikar bakåt lite grann. Stugan i Kurravaara har nu varit hos oss i drygt en månad, närmare bestämt i en månad, sex dagar och 22 timmar. Jag förstår nu att jag börjar bli hel efter min resa bakåt med plågsamma förluster i dödsfall, sjukdomar och skilsmässa. 


Igår gick jag runt stugan och plockade blåbär, jag kan inte gå allt för långa sträckor ännu och därför är riktigt lycklig över det jag kan göra. 


 


Jag gjorde en paj av bären och visst är det så att pajer smakar så mycket bättre om man plockat bären själv ?Rävungen !


     
   


Vi fick besök av en liten rävunge i lördagskväll, den stod ett tag och tittade intensivt på mig genom fönstret, vände och vred på huvudet och såg ett tag ut som min lilla Mira med sina nötbruna ögon. Mira var min första Cavalier King Charles spaniel, min ögonsten. Jag var tvungen att ta bort henne i januari 2013 på grund av en hjärtsjukdom som inte gick att behandla men hon blev tio år så många år av glädje hade jag tillsammans med henne.


Vi valde att bränna henne och jag har haft henne hemma på bokhyllan ända tills denna sommar, nu har jag hittat en plats där jag kunde lägga henne till den sista vilan, tillbaka till moder jord på en fin plats ute i stugan i Kurravarra. Min egen plats på denna planet, det känns verkligen så.


Rävungen skuttade omkring ett tag och lekte med sig själv innan den fortsatte in i skogen, en riktig söting.Uppsala !

 


Vi har varit ner till Uppsala, bott på hotell och det är något alldeles särskilt med hotellfrukost. Min dotter och barnbarnet kom och åt frukost med oss en morgon, som min dotter sa: Jag älskar hotellfrukost.


Vi hade trevliga stunder med kakbak, besök på loppis, restaurang och framförallt den trevliga turen till Sigtuna med café besök i 1600 tals - miljö, små shoppinghus i trevlig miljö och vi avrundade dagen med ett dopp i Mälaren, jag och svärsonen, de andra nöjde sig med att titta på från stranden, fegisar säger vi. Efter det for vi hem till svärsonens föräldrar där det bjöds på vegetabilisk tacos och chokladkaka med amerikanska blåbär. Trevlig afton.


En bok !Jag läser alltid någon bok under semestern och den första jag läste ut var, Det krävs tusen vackra ord, av Rose Marie Bauw. En helt ny författare för mig. Jag köpte boken på Arlanda på väg hem och jag fastnade i den direkt, den handlar om en tre barns mamma som tappar bort sig själv och öppnar dörren och går ut, lämnar hemmet när vågen visar på 143 kg, hon hatar sig själv och vill bara dö. Självklart överlever hon och livet vänder men vägen är inte lätt. En bok om självförakt, sorg och kärlek. Det krävs tusen vackra ord för att skapa tillit hos den som tappat bort sig själv.


Min fot ?

Resan ner till Uppsala var också ett sista återbesök på Sofiahemmet, jag har en platta inopererat som skaver och svider men jag ska ge foten ett år till att acceptera plattan och har jag fortfarande känningar då får de ta bort den.


Sakta men säkert går jag framåt !Av carina - 7 juli 2016 18:18

Framåt


Du blir aldrig för gammal för att våga ta ett kliv framåt och som i mitt fall köpa en stuga. Sommaren - 06 lämnade jag min hemby och nu sommaren -16 är jag på väg tillbaka. En obeskrivlig glädje spirar kring hjärteroten och jag har redan börjat planera hur jag ska skapa oaser av blommor, rabarber, buskar och odlingslådor ute på gården som är ett av mina största intressen. Jag har länge sökt efter något eget och av en ren tillfällighet möter vi ett par bekanta, vi sitter ner och småpratar och har det allmänt trevligt, jag nämner att jag letar efter en stuga och två dagar senare säger mannen att nu finns det en stuga till dig och att han hade nämnt mig för han som skulle sälja... det ena ger det andra och jag är nu en lycklig stugägare.


Jag har nämnt i tidigare inlägg att jag har en övertro att 2016 är ett gynnsamt år för mig och mina barn, det är något jag tror fullt och fast på. Ge glädje och du får glädje.
     

Ett foto där mitt barnbarn leker same och lyssnar till Jon Henrik Fjällgren.


Min mamma hennes mormorsmor hade tyckt om detta foto och sagt - Vad fin Ilon är i kolten, passar riktigt bra.Har du bara elakheter att säga så tig !
 

 

 

 

Av carina - 26 juni 2016 10:04

Midsommar


Jag sitter här och skriver till klangen av kyrkklockorna som ringer in till gudstjänst, ett angenämt ljud som jag tycker väldigt mycket om, ett hemvant ljud.  Helgen har börjat gå mot sitt slut och vi har haft riktigt fint midsommarväder här i Kiruna. På självaste midsommaraftonen for vi till Jukkasjärvi.

 

Vid Hembygdsgården med kyrkan i bakgrunden.


Vi köpte bagarstuge bröd på området och besökte en loppis, det var ett hus som skulle tömmas inför försäljning och de vuxna sönerna höll loppis direkt från huset och ladugården. min dotter hittade ett halsband som hängde i ladan tillsammans med olika krimskrams halsband. Hon föll för smycket just förr dess skönhets skull, ett gammalt silver halsband med stenar som gnistrade trots att smycket är så svart/oputsat. 


 

Det finns tre stämplar sammanlagt, ett bakom smycket, ett i hänget och ett i kedjans fäste. Stämpeln är tre kattfötter och ett S. Troligast från -30-40 talet, kan vara äldre och finns det någon som är duktig på smycken så lämna gärna en kommentar.


Vi avrundade vår dag i Jukkasjärvi med en midsommarbuffé i Wärdshuset tillsammans med tre gamla kollegor till min sambo med respektive, ett par hade med en gammal mamma, ett par hade med en vuxen son och vi hade med min vuxna dotter. Det kan inte bli misslyckat, goda vänner och ljuvligt god mat, allt du kan tänka dig vilja ha på ett midsommarbord, kallskuret, varma rätter och smarriga efterrätter. Vi har det lite som en tradition att träffas där på midsommaren.


Midsommardagen


Sambon föreslog en tur till Abisko vilket jag inte var sen på att säga Ja till. Det är en sån vacker utsikt bara av att åka upp efter Norgevägen. Vi for först till Abisko Turist och tittade in till Naturum, jätteintressant och roligt trots att vi är Kirunabor sedan födseln. Jag rekommenderar alla även Kirunabor att ta sig till Abisko och ta del av vår historia i Naturum, vandra i nationalparken och titta på alla växter för det finns mycket att se, åka upp med linbanan för att vandra ner, göra ett besök i samevistet och sist men absolut inte minst ta ett foto på Lapporten om jag inte missminner mig så är det ett av Sveriges mest fotade objekt.

 Cuonavággi _-Gåsdalen 

 Mina rötter finns i det nordsamiska språket men tyvärr så fick jag och mina syskon ej samiskan av mamma. Det var bara ett språk som gav en bekymmer, jag blir bara så förbannad på ren svenska över att min mamma växte upp i ett Kiruna där hon inte fick tala sitt språk på skolhemmet när hon var liten, när de blev slagna och kallade lappungar, när de skulle lära sig att de var mindre värda..... Min mamma växte upp i Rensjön som ligger ca 2 mil upp efter Norgevägen och hennes föräldrar var renskötande samer som blev bofasta någon gång på -30 talet.


Jag har en sån längtan av att få lära mig språket och anmäler mig varje gång jag ser att de ska starta upp en språkkurs i nordsamiska men hittills så har de inte kunnat starta upp på grund av för få anmälda eller ingen kursledare.. Jag har så många fina minnen efter min mormor Enna som jag skrivit om i inlägget "kärt barn har många namn".


nu sitter jag här och känner mig lite ledsen och ilsken....


Hur som helst så for jag och sambon till Abisko östra, de ligger faktiskt intill men heter så. Vi åt en riktigt god lunch,en buffé med både kalopps och kotletter med tre olika potatisar, kokt, råstekt och vanligt stekt, i sallads disken hittade vi både lax och sill/potatis sallad. Lika god mat som i går.Shopping

Självklart måste man shoppa när man är och turistar i sin egen stad och jag hittade ett par grytlappar som jag föll pladask för. Färgglada och så snygga.

 


Jag hittade även beckolja till min sambo när han är ute och på sina fisketurer.

 


Om du inte vet vad det är så ska jag berätta det, ett gammalt beprövat myggmedel som luktar tjära.En doft som tar mig tillbaka till barndomen.Stanna, andas och njut !Av carina - 22 juni 2016 09:54

Aloe vera växt.

 

Igår köpte jag en aloe vera växt eftersom jag inte visste hur jag ska sköta den så googlade jag, för där ute finns alla svar.


* Den är löjligt lättskött, en växt som avsöndrar syre och absorberar koldioxid nattetid passar därför utmärkt som sovrums växt.


* Växtens geléliknande kött har en läkande effekt och kan exempelvis användas på brännsår.


Jag fick veta att de skjuter nya skott väldigt lätt och ofta så det betyder att jag med tiden kommer att kunna ta skott och få fler växter som jag kan lägga in i de två andra sovrummen.


Buddha intill.

 

Buddha, är en titel som betyder upplyst, uppvaknad en hedersbeteckning (titel) inom buddhismen för individer som anses ha nått fullständig upplysning.

 

Jag mediterar för jag tycker att det är ett väldigt bra sätt att komma till insikt och ett fantastiskt sätt att hela min egen kropp och min själ.


Utan min tro, gurkmeja och ingefära hade jag inte mått så förträffligt bra som jag gör.


Insiktskort


 Jag tar ett kort de dagar då jag funderar och igår fick jag kort nr 33 ~ Det är endast jag själv som kan eliminera orsaken till mina krämpor.


Kortet säger bland annat att jag skall börja samarbeta med min fysiska kropp, vilket jag har kommit till insikt med och nu strävar jag endast efter att jag och min kropp ska vara överens.2015 var ett år med oro och när året avslutades med det beskedet att jag hade kunnat förlora min dotter och då när jag totalt mentalt utmattad satt vid hennes sida med en kropp som värkte och plågade mig så tänkte jag: Bara vi kommer hela härifrån så kan det bara bli bättre..... det vände och 2016 startade på bästa tänkbara sätt mitt andra älskade barnbarn föddes. jag tror verkligen att detta är ett år som ger mig och min familj positiva upplevelser. Då allt vänder just för att vi nått insikt.


Den största gåvan du kan ge livet är att vårda och älska dig själv ! 

  
Av carina - 14 juni 2016 10:52

Min pläd !

Min pläd av mormorrutor av sammanlagt 24 st rutor i storlek 25x25 cm är färdig ~känner mig nöjd. Jag började virka första rutan ungefär en vecka efter min fotoperation, så det tog ca sju veckor att virka, fästa trådar, sy ihop rutorna och virka en stödkant runt om.

 


En pläd som alltid kommer att påminna mig om denna tid som har varit och är besvärlig.Att kunna känna tacksamhet är en av livets största gåvor.Av carina - 9 juni 2016 18:42

Vi är bättre rustade !


  

En lördag i slutet på maj hade vi i Kiruna varmast i landet  med hela +25 grader och då passade jag på att sola på storbryggan nere i Kurravaara. Min sambo sjösatte båten under tiden och vi tog en liten tur ut på älven som låg kalm lugn. Bäst att passa på när vädret tillåter.


Idag 9 juni !

Ligger snön vit på backen och de utslagna gröna björklöven täcks av snö, vi är van för det är så här det är att bo uppe i en fjällkommun. Men riktigt van det blir jag aldrig om jag ska vara riktigt ärlig.


Vi är bättre rustade ?

Ja det är vi för just nu gråter kustborna i länet, för de är inte van vid att det snöar och blåser/stormar nordanvind i juni, medans vi som har valt att bo i Kiruna där det är en grad för lite för att få kallas arktiskt klimat suckar och tänker typiskt.... hoppas att det snart släpper !!

Vad skulle du göra om du bara kunde..... Du kan.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Nytt Blad ! med Blogkeen
Följ Nytt Blad ! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se