Senaste inläggen

Av carina - 2 oktober 2015 14:07

Vintersolståndet 2014


    

En tidig förmiddag på isen på Torneälv i Kurravaara, december 2014, vintersolståndet, årets kortaste dag i soltimmar räknat. Vi är på väg upp till den lilla stugan i övre Vuolosjärvi med en liten båt, min son står bakom kameran och min yngre son sitter bredvid på sin skoter. På bild är jag och sambon och det är en magiskt vacker förmiddag som jag begär ett stopp för, måste bara ta några bilder.2015 den 2:a oktober

Jag vaknar upp och det är vitt på backen, det släger snö hela förmiddagen, det verkar hålla i sig idag och de har även lovat snö imorgon. Men på måndag - tisdag verkar det bli plus igen och då töar allt bort igen, så som det brukar innan vi får riktig vinter.


Meditation.

Jag slår på kaffebryggaren och gör tre hårdmackor med ost och kokt skinka som pålägg, bläddrar i NSD samtidigt som jag äter min frukost. Känslan av att inte ha bråttomt infinner sig och jag stänger min mobil, drar ur jacket på hemtelefonen. Lägger på CD skivan och sätter mig i bekväm lotusställning och låter Benny Rosenqvist leda in mig i mitt inre och som alltid är det en fantastisk resa jag får uppleva.

     En skön start på en småsnöig dag.


Du måste leta inåt för att hitta din väg  !

ANNONS
Av carina - 1 oktober 2015 08:36

Oktober 2014.


  


Årstiderna här uppe i den norra delen skiljer sig så gott som alltid från år till år och denna höst är varm och frosten har inte tagit sitt grepp om vår natur ännu. 


En del kan känna av depression när vi går mot den mörkare årstiden, själv så mår jag som alltid bra denna årstid. Lite av känslan av att gå i ide infinner sig, koka sylt och lägga upp lite mer täckande gardiner. Skapa en skön oas här hemma med ljuslycktor och värmeljus mot det mörka och kalla som skall komma.


För någon vecka sedan köpte jag ett virkset på Rusta med en beskrivning till en mössa men jag kunde omöjligt få till en mössa med deras beskrivning så jag plockade fram boken Galen i garn ur bokhyllan och följde ett mönster i den och fick ihop en väldigt färgglad mössa.


    Känner mig nöjd, en rogivande syssla.Jag skulle ändå ner sa hon som ramlade ner för trappan.

ANNONS
Av carina - 27 september 2015 09:20

Ingefära !

 

Ingefära en god krydda men även en medicin och en hälsobomb som stärker hjärtat, hjärnan, magen och lederna vid dagligt intag. Jag brukar göra en mild ingefärsdricka på en liter vatten där jag låter några få skalade skivade bitar av ingefära sjuda, låter den svalna och lägger i någon skiva citron.


 Ingefärashot.

Jag hittade ett recept på en ingefära shots som skall vara bra mot mag och tarmbesvär, jag har kokat den men valde att ta mindre av ingefäran för en mildare smak.


* 1L vatten kokas med

* 200 g riven ingefära, kokas på medelsvag värme i 20 minuter

* sila och häll i 1 dl honung

* låt svalna och pressa i 2 citroner

* häll upp på flaska med kork


Hållbar ca 1 månad i kylskåp och tanken är att du skall ta en morgon shot varje dag !


Gurkmeja !

Som är en kusin rot till ingefäran som länge har använts inom folkmedicin som används mot inflamatoriska åkommor. Det sägs att den är lika stark eller starkare än antiinflamatorisk medicin.  Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer.


Jag brukar värma upp vatten i ett litet glas i micron på morgonen och blanda ut ca en dessertsked av gurkmeja, sedan så dricker jag det i en hastig och stor klunk. Bara för att smaken är lite obehaglig och först tänkte jag att Nej ! denna smak kan jag inte vänja mig vid men idag så är det inga problem att dricka detta.


Nu tar jag tag i denna söndag, dock en blåsig sådan. Önskar alla en fin dag !


En god gärning skall vara osjälvisk och utan förbehåll !


Av carina - 26 september 2015 11:05

Vart är vi på väg !


Med ett utropstecken istället för ett frågetecken. jag ställer ingen fråga utan jag känner en oro över hur vi människor reagerar, som om ett fåtal har tappat empatin eller .... många tankar kommer till mig. Handlar det om rädsla eller i värsta fall om rasism och inskränkthet. Kanske till och med om okunskap. fortfarande ingen fråga utan mina funderingar. Det har väl inte undgått någon att just nu vallfärdas tusentals människor till europa undan krig och förföljelse. Det kliver av små barn i Haparanda klädda i skjorts och t skirt. Vi har kallt ute och väldigt kallt i vissa hjärtan. Det bildas mänskliga murar och det kastas sten, det skjuts smällare och raketer mot människor som flyr undan krig, människor som lämnar allt. Vart är vi på väg !


Det kanske är dags att införa kristendomskunskap i skolan.


Bibeln säger i Ordspråksboken 17:17   En vän visar alltid kärlek, en broder är till för att hjälpa i nöden.Av carina - 13 september 2015 10:59

Söndagmorgon !

 

Jag börjar känna av resultatet efter att ha tränat regelbundet varje dag efter mitt träningsprogram och sömnen har börjat bli bättre för nu vaknar jag inte av värk. Det är ju under vilan som kroppen byggs upp.


Dagen börjar jag med lite frukost och sedan en så god kaffe med smak av hasselnöt. Det är det där lilla som ger guldkant på livet.


Jag skrollar lite på Facebook och stannar till på min kusins sambos sida och jag känner en sådan glädje och känner att detta gjorde min söndagsmorgon " Pappan: -Vad har vi hjärnan till, Sonen ?? - hjärnan gör att skallen pratar"


Så enkelt är livet innan man blir vuxen och börjar komplicera till allt.


Att påtvinga andra oönskade politiska, sociala och kulturella system och tankar hotar freden.

Av carina - 9 september 2015 09:09

 

Rosor av min älskade efter min operation.


Jag är mitt uppe i rehabilitering och sårläkning, dagen i dag är mitt i veckan men för mig är alla dagar detsamma just nu. Onsdag, fredag eller måndag är som en och samma dag.


Jag gör mitt allra bästa till att tänka positivt och är glad över alla fina sms, samtal och besök och alla ni vet vem ni är och att jag älskar er alla så väldigt mycket.


Kosten är AO när kroppen skall komma igen och när nervvävnader skall läkas, jag kokade en potatis och purjolöksoppa igår som jag smakade av med bacon, creme fraishe och brieost.

     Himmelskt gott och nyttigt !Casper min vän !

 

Jag är så glad över att jag har Casper vid min sida som tålmodigt går sakta och håller ett öga på mig när vi tar en kort promenad på förmiddagen. Jag har lagt upp ett rehabschema där jag kör två pass om dagen med väldigt lätta ryggövningar som sjukgymnasten skickade med mig plus att jag ska ta korta promenader på 5- 10 minuter om dagen. Det kan bara bli bättre.


 Kärleken är förunderlig, vacker och kan samtidigt väcka avund och vrede. 

     Av carina - 23 augusti 2015 11:23

Copyright carinaelisabetjohansson.bloggplatsen.se


Kurravaara !


    

Kurravaara återkommer i min blogg just för att det är en kär plats i mitt hjärta.Vi har haft riktigt varmt denna vecka uppemot + 25 grader och då passar vi på att vara ute så mycket det bara går och då inbjuds det även till ett dopp i älven.

    

Casper tittar, Casper tänker: Vad tar hon sig till ! Inte tror hon att jag skall hoppa i !

I går ber min vän om hjälp med att få målade bilder i olika former och färger som hon skall använda i sin utbildning.

     Jag plockar fram färg och papper och känslan av glädje och gemenskap uppstår genast när vi sitter där vid köksbordet med olika färger och penslar mellan oss.


Hon vill även veta vilken tid på dygnet vi är född och min dotters födelsetid är det inget problem med, men jag kan inte komma ihåg när jag är född och jag kan inte komma ihåg var mitt födelsekort ligger. Jag vet att jag har den någonstands men inte var.


En tår kommer upp när tanken på att jag inte kan ringa och fråga mamma. Hon hade varit 73 år nu och pappa 75 år, tänk att det redan har gått tio år sedan de gick bort. Jag kan inte acceptera sättet de tog henne ifrån oss, det går bara inte. Tro inte att jag bär på en bitterhet för det gör jag inte utan jag bär med hennes bortgång i en mjuk bädd i mitt hjärta. Pappa klarade inte alls av detta utan hans hjärta brast och han gick över till henne.Tankar, oro och stolthet denna söndagmorgon.


Det är oundvikligt att känna oro inför den kommande operationen.

   Jag kan få räkna med att det tar flera månader, upp till ett år innan ett slutresultat kan nås för att nerverna kan återta sin funktion. Avgörandet för slutresultatet är hur väl nervvävnaden läker efter att trycket på dem avlägsnats.


Jag försöker förbereda mig så gott det går både fysiskt och mentalt, jag håller igång så mycket jag bara kan och jag plockar bort det och de som stör och bara gör mig ledsen och besviken.


Jag känner mig oerhört stolt över mina barn och särskilt mycket just nu för flickan som har fått kämpat oerhört hårt för att nå dit hon nu är på väg. Jag tycker att det är så tråkigt att jag inte kan hjälpa henne igång i den nya kommunen som hon skall bo i nu under några år. Men jag har lovat att jag kommer så fort jag kan och då stannar jag i en hel vecka   Eller !När vi går mot höst kan vi blicka klarare mot himmel och horisont mellan kala grenar.Av carina - 26 juli 2015 12:23

Röda båthus och vita hundkex


  

Sommarminnen från barndomen i Kurravaara, byn vid Torneälven.


En tur till Kurravaara en solig dag för att Casper ska få möjlighet till att bada och simma. Jag älskar vatten men denna sommar har bara gett mig två tillfällen att simma och de båda var kalla men sköna.


 

Ett bra hundliv ! 

Kurravaara Marina som min bror var med om att anlägga, en efterlängtad stor brygga inne i viken. När jag var barn och ungdom fanns det en brygga just på denna plats, en brygga som vi ungdomar samlades på för att sola, bada och åka vattenskidor från. Någon vindsurfade också, många båttävlingar, härliga minnen.


Tid

 

Livet ger dig ibland tid, tid att ta vara på, skapa meing och harmoni. Oftast rusar dagarna hastigt förbi och hur många gånger har man inte tänkt att Ååå Nej jag glömde, hann inte, får komma ihåg det till imorgon. I morgon kommer och då har du gömt det redan.


Jag kommer att ha tid och har bestämt att se utåt, se det lilla vackra i det stora. Jag har så läge som jag kan komma ihåg tagit hjälp från naturen. När livet har varit påfrestande så har jag tagit mig ut ensam för att sätta mig ner och jorda mig, helst vid vattnet.


Jag har behandlat mina barn och mig själv med naturens läkemedel.


Uppkokt avsvalnat kamomill te baddas på onda, svullna myggbett.

Vitlök hackad och inlindat i bandage hjälper mot öronont.
Inlindad skivad gullök på bröstet hjälper mot luftvägs katarr.
Lägg en gammal träslev i en gryta med vatten, låt koka tills vattnet är svagt gul, badda ögonen vid ögon

inflammation.

Björksaft tog jag från björken under tidig försommar, björken driver ut inflammationer. Tänk på att lägg in en kork i stammen när du har tappat klart.


Sprängticka

 

Jag dricker just nu te som jag kokat på sprängtickaoch det smakar till och med gott. Jag ska ge ett tips på bra myggmedel när jag är inne på björken. Samla in björktickor och låt de torka på en sval plats under vintern och näst kommande sommar tänder ni dem på insidan och lägger de vid era utebord och ni har en naturlig och bra myggspiral.


Jag fick ett bra tips från en kollega om att ta in just utslaga björkblad, musöron och koka te på dem. Fungerar utdrivande på inflammationer och motverkar ledvärk. Jag vurmar inte för starka värktabletter men är dagligen tvungen att ta inflammationsdämpande medicin mot min reumatism. Men jag är övertygad om att jag hade varit så mycket sämre och haft så många fler skov om jag inte tar gurkmeja utblandad i lite varmt vatten på morgonen och strör chiafrö och linfrön på yoghurten, en matsked ungefär.


Förra sommaren fick jag för mig att plocka in rallarrosor och torka dem tillsammans med citronmeliss, tänkte att det blir nog ett bra te, rosa för färgen och citron för smaken. Läste sedan på om växten och ser då att den är antiinflammatorisk och lugnande. Jag torkade de längst ner i ugnen på svag värme.


     jag har ett trevligt samtal med min fina kusin som har vuxit upp i Stockholm men vi har en god kontakt som jag är glad över, när jag sitter och väntar på flygbussen. Hon berättar att min morfars pappa var då den tidens naturläkeman här uppe i lappmarkerna, en shaman som hade healande händer. Fantastiskt att höra, något som vår mamma inte berättat men hon kanske inte visste om det. Hon var bara fem år när hennes pappa dog. Jag känner mig lugn och förstår mig själv ännu bättre. Det sitter i generna varför jag känner mig trygg i naturen och vad den ger oss.


Ringblomman

Denna vackra tåliga blomma som är en fröjd för ögat och som ger den lenaste salva mot torr och narig hud. Jag var ut till stugan för att se hur många blommor som överlevt denna kalla försommar och till min förtret så ser jag bara en enda blomma som står i blom. Men än finns det hopp.


Jag avrundar med kloka ord från Dalai Lama


Vi lever alla nära varandra,

det är därför vår främsta

uppgift att hjälpa andra.

Om du inte kan hjälpa

människor, så låt

åtminstonde bli

att såra dem.Du måste ta tid att blicka inåt, för att kunna skåda utåt.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se