Senaste inläggen

Av carina - 25 september 2017 10:26

Medelhavspaj

 

Jag har tänkt om efter vår resa till Kreta vad gäller matlagning och efter den så har jag använt olivolja och kokosolja till all matlagning, så gott som. Jag gjorde en medelhavpaj av kavring och smör som pajbotten. Kavringen bakade jag själv glutenfri och det är bland det godaste jag har bakat i matbrödsväg. 


Glutenfri kavring

5 dl laktosfri filmjölk

2 dl mörksirap

Rör ihop


1 dl fibrex

3 dl rismjöl

1 dl bovete

1 dl teffmjöl

1 dl havremjöl

0,5 msk malen fänkål

0,5 msk anis

1,5 tsk bikarbonat

smör till form och pensling


Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten

Häll i en smord form och doppa händerna i vatten och jämna till ytan

pensla brödet med smält smör efter gräddning

ugn 175 grader nedre delen i ca 60 min.


Medelhavspaj


200 g kavring

75 g smält smör 

Mixa eller riv kavringen fint och blanda ihop med det smälta smöret.

tryck ut i en form med löstagbara kanter. låt stå i kylen ca 30 min.


500 gram keso

75 gram Apetina, grekisk

1/2 dl oliver med pimento

6 skivor parmaskinka

3 färska fikon, i brist på fikon skalade jag en gurka, hyvlade den på tvären och snodde ihop längderna till en ros.

rucola


Blanda ihop keso, smulad apetina och hackade oliver.

bred ut över botten och dekorera med skinka, fikon eller som jag med gurka.


Jag hade pajen som förrätt med lite sallad och tomat till, toppad med olivolja.


Medelåldern på män i Kreta är 92 år... så mer olivolja till folket !

ANNONS
Av carina - 17 september 2017 09:55

Balans och harmoni på shakatimattan.

 
Jag köpte en gul spikmatta och det är verkligen ett av mina bättre inköp. Jag har haft den gröna tidigare som jag gav till min dotter för många år sedan.


Den senaste tiden har utsatt mig för stress och press På olika sätt. Jag googlade runt och hamnade på sidan om denna indiska Shakiti mattan där baksidan har dekorerats med kraftsymbolen Shree Yantra, den mest fulländade formen inom yoga. Den symbolen fungerar bra när man mediterar eftersom den stimulerar båda hjärnhalvorna när man tittar på den och hjälper till att föra in en i djup meditation.


 Det ingick även en cd skiva med enkla övningar som vägledning för att hitta rätt avkopplande andning till skön musik och en jättefin väska med det vackra trycket av Shree Yantra och jag kommer att använda väskan i min vardag när jag handlar så hjälper jag till med att få ner plastkonsumtionen av påsar.


Stressa mindre ~ lev mer

 

mitt första inlägg från mobilen, hoppas nu att det är läsbart


ANNONS
Av carina - 24 augusti 2017 20:49


 Sommaren 2017 !

 

Det är ett tag sedan jag var in på bloggen och nu när vi går mot kallare och mörkare tider så finns tiden för mig att sätta mig här vid datorn. Jag summerar sommaren med att det är den bästa av tre, de två tidigare var inte så muntra eller lätta på grund av olika omständigheter med bland annat hälsoproblem.

 

Vi börjar med studenten !

 

 

Den yngsta av fyra tar studenten och jag är mäktigt stolt över honom men även över mig själv som har lyckats ta upp fyra fina barn till vuxenvärlden. Jag erkänner att det hände något inom mig när jag planerade och ordnade inför hans student. Jag blev aningen sorgsen på något vis men som tur är har jag en väldigt klok sambo som sa: Det är vanligt att kvinnor känner ett vemod när den yngsta är på väg ut ur boet, kan nämna att han är lärare och flertalet av hans kollegor är kvinnor. Men när lastbilskortegen hade kört klart runt stan och vi begav oss hemåt för fikat så släppte det lilla ledsna inom mig och byttes ut till ren glädje och lycka över att nu är det färdigt med föräldrar möten och allt vad det har inneburit under dessa fyra barns skoltid.

 

Kreta !

 

 

Jag och min sambo var en vecka på Kreta och detta är utanför vårt hotell, Creta Sun, ett litet familjeägt hotell som jag varm kan rekommendera. Jättetrevlig personal och fina rum med städning varje dag. 

 

 

 

Jag firade min födelsedag på Kreta och till denna utsikt åt vi en gudomligt god middag och till efterrätt glass med chokladsås och självklart Raki som är något självklart man blir bjuden på efter maten på Kreta. Vi satt där uppe på tredje våningen och såg solen gå ner i Medelhavet kring 20:30 tiden        


 

Magiskt och Vackert !

 

En bra plats att fira sin födelsedag på.

 

Vi åkte på en tur, Västra Kreta som började med ett besök på ett ortodoxt munkkloster och det var så roligt att få ta del av den religionen och samtidigt se alla dessa vackra tavlor och utsmyckningar. De tillämpar inte någon skrift och har inte några statyer utan endast målningar och det är för att alla ska kunna förstå och ta del av budskapet. 

 

Resan gick vidare till en vinodling där vi fick smaka av tre olika vita och tre olika röda viner. Jag och min man tyckte bäst om de inhemska och köpte en vit och en röd flaska med hem som vi tänker öppna vid något speciellt tillfälle.

 

Färden gick upp till bergen där vi besökte en olivodling och för oss var det nummer ett på hela denna dagstur. Vi fick även ta del av framställnings processen av olivolja och provsmaka olika oljor.

 

 

Vet ni om att alla olja där det står Pure är "skit" på ren svenska utan det skall stå extra virgin eller kallpressad på flaskan. Pure är det som blir kvar efter framställningen och är en klar olja som Kretanerna använder till bränsle och smörjmedel men som han sa så finns det mindre seriösa handlare som tillsätter olika ämnen i det och säljer det som matolja men att det då måste stå Pure på flaskorna, så upp till oss konsumenter att välja vad vi köper. Vi köpte med oss en flaska olivolja och en med smak av lemon.

 

Vi stannade även till vid ett av världens äldsta olivträd ca 2 500 år. Den olympiska kransen gjordes från detta träd till det första olympiska spelet 2004 i Grekland och än idag görs vinnarkransen från detta olivträd. Jättehäftig känsla att lägga handen på det trädet, jag som älskar träd fick denna möjlighet. Härligt.

 

Sedan tog bussen ner oss till Falassarna för lunch och bad. Lunchtid är kring 15:00 på Kreta och stranden är den näst bästa på Kreta enligt guiden. 

 

Vår balkong !

 

En skön och välbehövlig vecka på Kreta !

 

 

Jag har hunnit med två böcker denna sommar, först läste jag Målarens dotter av Anna-Karin Palm. En varm och kärleksfull roman om två syskon som letar efter sin far. En bok som ger en växelvis berättelse om Maria, systern som letar efter fadern tillsamman med sin bror och Lauras uppväxt och liv. Laura är farmor till dem. En berättelse om de två kvinnornas uppgörelse med sig själv, deras konflikter på en väg till en kvinnlig identitet och på ett oväntat sätt möts deras öden. En spännande roman.

 

Min läshörna på verandan ute i stugan.
 
Jag har även läst Hundpojken av Eva Hornung, Den handlar om en fyraåring som tar sin flykt ut på Moskvas gator när hans mamma försvinner. En flock vildhundar blir hans räddning, de fostrar honom och tillslut är det han som leder flocken och kallas för hundpojken av människorna runt i kring. Han upplever sig fast mellan två världar, varken människa eller hund.
 
 
 En väldigt spännande, gripande och sorglig bok som jag sträckläste.
 
 
Jag avrundar detta inlägg med kräftor och höstfärger. Jag sa till min dotter att hon ska tänka på att komma med en låda kräftor till mig när jag är gammal och vinglig, hjälpa mig att skala så jag får avsluta sommaren med ett kräftkalas. Precis som det ska vara.
 
 
 
Vackert !  
 
Allt har sin tjusning, även höstrusk och mörker.
 
Det gäller bara att titta lite extra noga så du inte missar det fina i alla årstider.
 
 
Ingenting sker av en slump allt har en mening
du ska bara förstå att det är du som väljer !

Av carina - 4 juni 2017 19:17

Att läsa en bok.

Jag håller på att läsa boken "Varför gråter inte Emma" Boken om Emma Jangestig och det fruktansvärda dådet hon utsattes för. Jag har inte läst ut den ännu och bitvis känner jag mig riktigt illa tills mods så jag behöver vila mina känslor och lägger då undan boken ett tag. Jag kan inte riktigt släppa handlingen utan tänker på den under den tiden jag inte sitter ner med boken.


"Äntligen hade tillvaron ordnat sig för Arbogatjejen Emma. Hon som alltid fallit för fel killar och tidigt blev ensamstående mamma med två barn. Nu hade hon mött en trygg man och de planerade för ett liv tillsammans. Men en kväll stod någon ur det förflutna i dörren och tragedin var ett faktum. Emma blev svårt misshandlad. Hennes barn Max och Saga hade aldrig någon chans".

 

 

 

 

Att läsa en bok berikar ditt liv

det får dig att se lite längre

lite bredare, lite djupare

Av carina - 31 maj 2017 18:01

Renovering

Jag har börjat renovera stugan nu under våren, tillsammans med min dotter och sambo. Vi har tagit det i en lugn takt, allt efter hälsa och tid men nu är allrummet färdigt och jag är så nöjd med resultatet. Före bilder.

     
Efter bilder 

     


Rummet känns så mycket större ut nu när allt furu är borta. Vi målade om skåpet och tv bordet också och köpte en ny kamin som ger och håller värmen så mycket bättre än braskaminen.


Idag har jag haft ner en rörmokare som ska lägga in en liten varmvattenberedare så vi får varmvatten i köket och toaletten, det känns som ett måste med de bekvämligheterna, åldern och reumatismen säger ifrån.


Lite färg gör så mycket !

Av carina - 4 maj 2017 10:01

Styrka

 

Tänk så stark en liten larv kan vara när den bestämt sig för att inte släppa taget om hjortronet.


Fler tolkningar hittar du hos Sanna 


Du blir så stark som du måste.

Av carina - 4 maj 2017 09:33

Chilipeppar

 

Tre av mina chiliplantor har fått flyttat ut från det lilla drivhuset och nu i år hoppas jag på skörd. Förra året lyckades jag inte alls med den planta som jag köpte, så nu sådde jag egna... peppar peppar.... kanske mer tur nu.


I det lilla drivhuset har jag två till och fyra citronmeliss det är både roligt och spännande att odla sina egna örter. Jag hade ett lite större planteringshus på balkongen i förra lägenheten och där samsades både örter och blommor med varandra och när jag bodde i hus så hade jag ett växthus. Jag kan känna doften när jag öppnade dörren till växthuset än i dag om jag går tillbaka i tiden och tankarna... varmt och fuktigt... mysigt och välbehagligt.


Ibland kommer tankarna på ett nytt växthus ute i stugan men jag vet att det är så tidskrävande och nödvändigt med så gott som daglig tillsyn och skötsel så det får bero lite, det är ju trots allt en stuga.


Att odla sin trädgård är att tro på morgondagen.
Av carina - 24 april 2017 11:35

Spiral

Veckans ord får mig att tänka på en uppåt spiral, något positivt.

 

Vad kan vara mer efterlängtat nu än en sommardag ute med båten

Solen speglar sig och skapar en spiral av ljusstrålar mot vattnet.


Ta del av fler fantastiska tolkningar hos Sanna 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se