Senaste inläggen

Av carina - 20 oktober 2017 13:09

Kurravaara

 

Idag är det verkligen vackert väder ute, himlen är klarblå och luften lika stilla och klar. En fantastisk skön dag att vara ute och jag valde ganska självklart att åka ner till Kurravaara för att se när isen har börjat lägga sig inne i viken. Det är Torneälven som flyter genom byn och är ett enda stort sel, vilket  inbjuder till många sköna stunder med bad och fisketurer sommartid.


Det är hit jag kommer när jag kommer hem 

och när jag behöver fylla på med energi och harmoni.



Vi har en fin hembygsgård i byn som har sina anor från 1890 med influenser från Norge. Sniderierna runt fönsterna var främmande då Laestadianismen hade ett starkt fäste i byn.

 


Det var ungkarlen Henrik Andersson som var Anders Johanssons " Hannun-Jussa" yngste son som gav sig iväg till Norge när han som yngst inte fick någon egen mark i byn att slå sig ner på. Han återvände efter 15 år som fiskare i Lofoten och hade seglat på Världshaven. Det berättas om att han skulle ha sagt något i den här stilen när han återvände


Ni era skitar- ni vet ingenting som bara har sett världen genom ett hål i tunnan. Annat är det med mig som har fiskat på Dovers bankar.

 

Där ser man hur allt har en mening, Henrik fick ingen mark och gav sig iväg och hembyn fick denna vackra hembygdsgård även om det dröjde ända fram till juni 1983 då den stod färdig på den platsen den står idag.



Bagarstugan och snickeriet

 


Bagarstugan och snickeriet står just intill på gårdsplanen. Det är fortfarande aktiviteter i bagarstugan men om det är några aktiviteter i snickeriet det vet jag inte men när mina barn var små på 90- talet när jag var med i styrelsen och aktiv i byn, då hade vi en gång i veckan träffar då vi kvinnor handarbetade inne på gården och männen snickrade ute i snickeriet. Väldigt könsindelat men det var så det var.


Det som skapades såldes sedan på skyltsöndagen då vi höll öppet med kaffeförsäljning, jättemysig. Idag håller gården öppet inför skyltsöndagen men det är inte så mycket hantverk som säljs, tyvärr.


Det är med glädje jag tänker tillbaka på den tiden då "den gamla" generationen kvinnor och män levde och verkade i byn. Ingen kritik alls till de som verkar idag i byn, absolut inte men jag saknar de där pappersstrutarna med Gränna godis i..... 


En blomma blir som vackrast där hon har sin rot.



 



Av carina - 19 oktober 2017 17:22

Glasunderlägg

Jag är en glad fotoamatör som tycker livet blir lite roligare av att fota och skapa tavlor av mina egna foton. Jag fick den goda idén att göra glasunderlägg av fotona från Kreta. 

Ett trevligt sätt att minnas en bra och skön resa.

  

En plats jag gärna återvänder till.


Jag har även gjort glasunderlägg av mina foton av Kiruna, min älskade fjällstad som ligger under nedmontering. 


   

Men utan gruvan ~ ingen stad.



Mormorrutor


En annan trevlig sysselsättning som roar mig är att virka mormorrutor men eftersom jag har fått ökade problem i tumlederma så tar det tid att få ihop en liten filt. Den här tog ett bra tag..... och jag ser att jag har börjat virka olika hårt. Det beror på dagsformen men fin blev den och färgerna är jag riktigt nöjd med, varma och mjuka.

 

 

 

Den som kan uppskatta det hon har är lyckligare än den som alltid letar efter lyckan. 


Av carina - 10 oktober 2017 11:02

(Spondylartrit = Bechterews sjukdom)

Vad vill jag ha sagt med denna rubrik !

Ja att leva med en autoimmun sjukdom kan vara svårt för omgivningen att förstå, svår att se och då blir det svårt att förstå. Jag har inte varit symtomfri nu på väldigt lång tid, jag har ätit en sex veckors lång kortison kur och min reumatolog som jag träffade i förra veckan sa: - Du får börja ta en till kur om det blir allt för besvärligt, i väntan på blodprovssvar och remiss till magnetröntgen. 


Alla som är tvungen att ta kortison en längre tid förstår varför man drar sig in i det längsta och samtidigt så är jag glad över att denna lilla tablett finns men biverkningarna är inte en lek. Hursomhelst så har jag inte svarat på de tidigare behandlingarna så nu återstår biologiskt läkemedel, Benepali-sprutan.


Nu till lingondrickan.

Det finns de som tvivlar på att jag lever med en sjukdom eftersom jag verkar ha ett aktivt liv och att jag till och med verkar lycklig. Ja jag är lycklig och lever ett bra liv. Visst har jag smärtor och en stelhet utan dess like på morgonen, det som hjälper är att röra på sig och jag tränar på ett gym minst två gånger i veckan. Men jag är lycklig och vill få ut så mycket av mitt liv. Jag gör det mesta som tidigar fast på ett annat sätt, jag får ta pauser och lite åt gången de dagar som är mindre bra.

  

Jag tycker om att odla och plantera ute i stugan och jag tycker om att vandra ute i skog och mark. Jag tycker att det är roligt att sylta och safta på hösten, det hör hösten till och för mig är det livskvalitet. På vintern tycker jag att det är riktigt roligt att ta på mig pjäxorna och fara ut på en skidtur, förra året hoppade jag på ett ben efter en stor fotoperation och sex månader tidigare så opererade jag ryggen. Nu njuter jag av varje promenad och tur jag kan göra. 


Igår plockade jag upp saftmajan ur källaren och gjorde lingondricka av 2,5 kr lingon. Så god och så roligt att göra.


Idag vakar vi till att det ligger lite pudersnö på marken och då är det riktigt skönt att ta på sig en varmare jack, vantar på händerna och ta en promenad med Casper. Jag var bara tvungen att fota, första snön i Kiruna och många liknande bilder finns ute på instagram..... alla verkar gilla den första snön.

 


Förra veckan började jag en kurs i Mindfulness-Meditation och ser framemot nästa gång för tiden gick i rasande fort fart, så bra och roligt var det. Att lära sig fokusera på nuet och bara vara är något vi alla bör ta till oss. Forskningen visar ju på att demens sjukdomarna ökar och att den inre stressen har en orsak till att vi kan drabbas av demens. 


Jag hoppas att ni förstår tråden i detta blogginlägg......

 

Döm inte, var inte sarkastisk men framför allt ta hand om er och släng inte onda ögon på någon annan, alla har vi något vi kämpar med.



Av carina - 30 september 2017 11:43

Lingonsylt och klappgröt

 

I år har vi fått ihop ca 15 liter lingon runt stugan, det blir så mycket enklare att bara ta hinken och gå rakt ut på gården och bara fylla den. Min rygg tillät mig att få ihop ca 2 liter, resten stod sambon för.


 

Är det bara jag som tycker att korv smakar så mycket bättre när den grillas utomhus över öppen eld.

Vid vår uteplats bakom stugan.


Lingonsylt och klappgröt

Jag gjorde sylt på ca 4 kg av det vi plockat och resten får ligga kvar i frysen ett tag till. Jag brukar göra en lingon/vanilj snaps till jul, inte för att det behövs 6 kg lingon till det utan endast 2 dl men jag ska koka lingondricka också, någon annan dag.

    Jag fick ihop sju burkar sylt och två mindre burkar gelé. 

Det sista i grytan som mest var saft gjorde jag klappgröt av och för de som inte vet vad klappgröt är så:

Koka upp 5 dl vatten med 2 dl sylt,

Vispa i 1 dl mannagryn och låt småkoka ca 5 minuter.

Häll upp i en vid skål och vispa kraftigt tills den är fluffig, jag kör med elvispen.


Jag funderar på att göra klappgröt av blåbärssylt för det måste också vara gott, kanske till och med godare.


Jag gjorde en blåbärskaka i långpanna men botten av smördeg och toppningen av smält smör och havregryn+socker.

  Jättegod tillsammans med lite grädde eller vaniljsås.


Gå ut i skogens skafferi och hämta det du kan och tycker om !



Av carina - 27 september 2017 08:58

En regnig sommar och höst

 

De säger på radion om att detta är den mest regnigaste sommar och höst på länge och det har verkligen regnat mycket och ofta. Många dagar har jag gått ut från stugan vid uppehåll för att pyssla på gården och med mina små odlingar men ibland med regnjackan på för att det aldrig blev något uppehåll.  Men för mig har det varit den bästa sommar av tre som jag tidigare nämnt.


Fotot tog jag när vi gick upp till arken i Naakeri som ligger ovanför Torneträsk station. Vi packade ner en liten matsäck i lördags och hoppades på att det inte skulle regna, vilket det inte gjorde och vi hade en fin dag ute i vår fjällvärld.

 

Dessa arkar är våra närmsta grannar, små kojor som rymmer allt man behöver för en helg ute i naturen. Vill visa hur en ark ser ut för den som inte vet.


 

Vi satt på den lilla bron framför arken och fikade vår matsäck till denna utsikt, en bra dag.




Men det finns dagar som dessa, då det inte är mulet och regnar.


 



På söndag for vi ner till stugan i Kurravaara som ligger vid Torneälven. Det var så fint väder på förmiddagen och vi passade på att gå runt "berget" och ner till storbryggan för att njuta av stunden. Vi hann bara sätta oss ner vid bordet som står längst ut på bryggan, så kom den lilla sjöfågel familjen som hoppades på en brödbit eller något annat gott som vi tyvärr inte kunde bjuda på.


Fortfarande fint väder här uppe i norr.

 

I måndags gick jag upp för Luossabacken som är vår slalombacke här i Kiruna och som på sommarhalvåret används som träningsbacke med storslagen utsikt över Kiruna. Det var mycket folk i farten i backen denna förmiddag, ett par som letade bär med en hink och plockare i handen och två som vindseglade nerför bergskanten.


 

Gruvan på bild, Gruvan som flyttar på hela Kiruna.


Det är fortfarande en väldigt blå himmel där ute med en stor sol, inte ett moln än så länge och helt vindstilla så denna dag kommer att fylla på vårt förråd av D vitaminer ~Ut och njut



Av carina - 25 september 2017 10:26

Medelhavspaj

 

Jag har tänkt om efter vår resa till Kreta vad gäller matlagning och efter den så har jag använt olivolja och kokosolja till all matlagning, så gott som. Jag gjorde en medelhavpaj av kavring och smör som pajbotten. Kavringen bakade jag själv glutenfri och det är bland det godaste jag har bakat i matbrödsväg. 


Glutenfri kavring

5 dl laktosfri filmjölk

2 dl mörksirap

Rör ihop


1 dl fibrex

3 dl rismjöl

1 dl bovete

1 dl teffmjöl

1 dl havremjöl

0,5 msk malen fänkål

0,5 msk anis

1,5 tsk bikarbonat

smör till form och pensling


Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten

Häll i en smord form och doppa händerna i vatten och jämna till ytan

pensla brödet med smält smör efter gräddning

ugn 175 grader nedre delen i ca 60 min.


Medelhavspaj


200 g kavring

75 g smält smör 

Mixa eller riv kavringen fint och blanda ihop med det smälta smöret.

tryck ut i en form med löstagbara kanter. låt stå i kylen ca 30 min.


500 gram keso

75 gram Apetina, grekisk

1/2 dl oliver med pimento

6 skivor parmaskinka

3 färska fikon, i brist på fikon skalade jag en gurka, hyvlade den på tvären och snodde ihop längderna till en ros.

rucola


Blanda ihop keso, smulad apetina och hackade oliver.

bred ut över botten och dekorera med skinka, fikon eller som jag med gurka.


Jag hade pajen som förrätt med lite sallad och tomat till, toppad med olivolja.


Medelåldern på män i Kreta är 92 år... så mer olivolja till folket !





Av carina - 17 september 2017 09:55

Balans och harmoni på shakatimattan.

 




Jag köpte en gul spikmatta och det är verkligen ett av mina bättre inköp. Jag har haft den gröna tidigare som jag gav till min dotter för många år sedan.


Den senaste tiden har utsatt mig för stress och press På olika sätt. Jag googlade runt och hamnade på sidan om denna indiska Shakiti mattan där baksidan har dekorerats med kraftsymbolen Shree Yantra, den mest fulländade formen inom yoga. Den symbolen fungerar bra när man mediterar eftersom den stimulerar båda hjärnhalvorna när man tittar på den och hjälper till att föra in en i djup meditation.


 Det ingick även en cd skiva med enkla övningar som vägledning för att hitta rätt avkopplande andning till skön musik och en jättefin väska med det vackra trycket av Shree Yantra och jag kommer att använda väskan i min vardag när jag handlar så hjälper jag till med att få ner plastkonsumtionen av påsar.


Stressa mindre ~ lev mer

 

mitt första inlägg från mobilen, hoppas nu att det är läsbart


Av carina - 24 augusti 2017 20:49


 Sommaren 2017 !

 

Det är ett tag sedan jag var in på bloggen och nu när vi går mot kallare och mörkare tider så finns tiden för mig att sätta mig här vid datorn. Jag summerar sommaren med att det är den bästa av tre, de två tidigare var inte så muntra eller lätta på grund av olika omständigheter med bland annat hälsoproblem.

 

Vi börjar med studenten !

 

 

Den yngsta av fyra tar studenten och jag är mäktigt stolt över honom men även över mig själv som har lyckats ta upp fyra fina barn till vuxenvärlden. Jag erkänner att det hände något inom mig när jag planerade och ordnade inför hans student. Jag blev aningen sorgsen på något vis men som tur är har jag en väldigt klok sambo som sa: Det är vanligt att kvinnor känner ett vemod när den yngsta är på väg ut ur boet, kan nämna att han är lärare och flertalet av hans kollegor är kvinnor. Men när lastbilskortegen hade kört klart runt stan och vi begav oss hemåt för fikat så släppte det lilla ledsna inom mig och byttes ut till ren glädje och lycka över att nu är det färdigt med föräldrar möten och allt vad det har inneburit under dessa fyra barns skoltid.

 

Kreta !

 

 

Jag och min sambo var en vecka på Kreta och detta är utanför vårt hotell, Creta Sun, ett litet familjeägt hotell som jag varm kan rekommendera. Jättetrevlig personal och fina rum med städning varje dag. 

 

 

 

Jag firade min födelsedag på Kreta och till denna utsikt åt vi en gudomligt god middag och till efterrätt glass med chokladsås och självklart Raki som är något självklart man blir bjuden på efter maten på Kreta. Vi satt där uppe på tredje våningen och såg solen gå ner i Medelhavet kring 20:30 tiden        


 

Magiskt och Vackert !

 

En bra plats att fira sin födelsedag på.

 

Vi åkte på en tur, Västra Kreta som började med ett besök på ett ortodoxt munkkloster och det var så roligt att få ta del av den religionen och samtidigt se alla dessa vackra tavlor och utsmyckningar. De tillämpar inte någon skrift och har inte några statyer utan endast målningar och det är för att alla ska kunna förstå och ta del av budskapet. 

 

Resan gick vidare till en vinodling där vi fick smaka av tre olika vita och tre olika röda viner. Jag och min man tyckte bäst om de inhemska och köpte en vit och en röd flaska med hem som vi tänker öppna vid något speciellt tillfälle.

 

Färden gick upp till bergen där vi besökte en olivodling och för oss var det nummer ett på hela denna dagstur. Vi fick även ta del av framställnings processen av olivolja och provsmaka olika oljor.

 

 

Vet ni om att alla olja där det står Pure är "skit" på ren svenska utan det skall stå extra virgin eller kallpressad på flaskan. Pure är det som blir kvar efter framställningen och är en klar olja som Kretanerna använder till bränsle och smörjmedel men som han sa så finns det mindre seriösa handlare som tillsätter olika ämnen i det och säljer det som matolja men att det då måste stå Pure på flaskorna, så upp till oss konsumenter att välja vad vi köper. Vi köpte med oss en flaska olivolja och en med smak av lemon.

 

Vi stannade även till vid ett av världens äldsta olivträd ca 2 500 år. Den olympiska kransen gjordes från detta träd till det första olympiska spelet 2004 i Grekland och än idag görs vinnarkransen från detta olivträd. Jättehäftig känsla att lägga handen på det trädet, jag som älskar träd fick denna möjlighet. Härligt.

 

Sedan tog bussen ner oss till Falassarna för lunch och bad. Lunchtid är kring 15:00 på Kreta och stranden är den näst bästa på Kreta enligt guiden. 

 

Vår balkong !

 

En skön och välbehövlig vecka på Kreta !

 

 

Jag har hunnit med två böcker denna sommar, först läste jag Målarens dotter av Anna-Karin Palm. En varm och kärleksfull roman om två syskon som letar efter sin far. En bok som ger en växelvis berättelse om Maria, systern som letar efter fadern tillsamman med sin bror och Lauras uppväxt och liv. Laura är farmor till dem. En berättelse om de två kvinnornas uppgörelse med sig själv, deras konflikter på en väg till en kvinnlig identitet och på ett oväntat sätt möts deras öden. En spännande roman.

 

Min läshörna på verandan ute i stugan.
 
Jag har även läst Hundpojken av Eva Hornung, Den handlar om en fyraåring som tar sin flykt ut på Moskvas gator när hans mamma försvinner. En flock vildhundar blir hans räddning, de fostrar honom och tillslut är det han som leder flocken och kallas för hundpojken av människorna runt i kring. Han upplever sig fast mellan två världar, varken människa eller hund.
 
 
 En väldigt spännande, gripande och sorglig bok som jag sträckläste.
 
 
Jag avrundar detta inlägg med kräftor och höstfärger. Jag sa till min dotter att hon ska tänka på att komma med en låda kräftor till mig när jag är gammal och vinglig, hjälpa mig att skala så jag får avsluta sommaren med ett kräftkalas. Precis som det ska vara.
 
 
 
Vackert !  
 
Allt har sin tjusning, även höstrusk och mörker.
 
Det gäller bara att titta lite extra noga så du inte missar det fina i alla årstider.
 
 
Ingenting sker av en slump allt har en mening
du ska bara förstå att det är du som väljer !

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2025
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards