Senaste inläggen

Av carina - 23 augusti 2015 11:23

Copyright carinaelisabetjohansson.bloggplatsen.se


Kurravaara !


    

Kurravaara återkommer i min blogg just för att det är en kär plats i mitt hjärta.Vi har haft riktigt varmt denna vecka uppemot + 25 grader och då passar vi på att vara ute så mycket det bara går och då inbjuds det även till ett dopp i älven.

    

Casper tittar, Casper tänker: Vad tar hon sig till ! Inte tror hon att jag skall hoppa i !

I går ber min vän om hjälp med att få målade bilder i olika former och färger som hon skall använda i sin utbildning.

     Jag plockar fram färg och papper och känslan av glädje och gemenskap uppstår genast när vi sitter där vid köksbordet med olika färger och penslar mellan oss.


Hon vill även veta vilken tid på dygnet vi är född och min dotters födelsetid är det inget problem med, men jag kan inte komma ihåg när jag är född och jag kan inte komma ihåg var mitt födelsekort ligger. Jag vet att jag har den någonstands men inte var.


En tår kommer upp när tanken på att jag inte kan ringa och fråga mamma. Hon hade varit 73 år nu och pappa 75 år, tänk att det redan har gått tio år sedan de gick bort. Jag kan inte acceptera sättet de tog henne ifrån oss, det går bara inte. Tro inte att jag bär på en bitterhet för det gör jag inte utan jag bär med hennes bortgång i en mjuk bädd i mitt hjärta. Pappa klarade inte alls av detta utan hans hjärta brast och han gick över till henne.Tankar, oro och stolthet denna söndagmorgon.


Det är oundvikligt att känna oro inför den kommande operationen.

   Jag kan få räkna med att det tar flera månader, upp till ett år innan ett slutresultat kan nås för att nerverna kan återta sin funktion. Avgörandet för slutresultatet är hur väl nervvävnaden läker efter att trycket på dem avlägsnats.


Jag försöker förbereda mig så gott det går både fysiskt och mentalt, jag håller igång så mycket jag bara kan och jag plockar bort det och de som stör och bara gör mig ledsen och besviken.


Jag känner mig oerhört stolt över mina barn och särskilt mycket just nu för flickan som har fått kämpat oerhört hårt för att nå dit hon nu är på väg. Jag tycker att det är så tråkigt att jag inte kan hjälpa henne igång i den nya kommunen som hon skall bo i nu under några år. Men jag har lovat att jag kommer så fort jag kan och då stannar jag i en hel vecka   Eller !När vi går mot höst kan vi blicka klarare mot himmel och horisont mellan kala grenar.ANNONS
Av carina - 26 juli 2015 12:23

Röda båthus och vita hundkex


  

Sommarminnen från barndomen i Kurravaara, byn vid Torneälven.


En tur till Kurravaara en solig dag för att Casper ska få möjlighet till att bada och simma. Jag älskar vatten men denna sommar har bara gett mig två tillfällen att simma och de båda var kalla men sköna.


 

Ett bra hundliv ! 

Kurravaara Marina som min bror var med om att anlägga, en efterlängtad stor brygga inne i viken. När jag var barn och ungdom fanns det en brygga just på denna plats, en brygga som vi ungdomar samlades på för att sola, bada och åka vattenskidor från. Någon vindsurfade också, många båttävlingar, härliga minnen.


Tid

 

Livet ger dig ibland tid, tid att ta vara på, skapa meing och harmoni. Oftast rusar dagarna hastigt förbi och hur många gånger har man inte tänkt att Ååå Nej jag glömde, hann inte, får komma ihåg det till imorgon. I morgon kommer och då har du gömt det redan.


Jag kommer att ha tid och har bestämt att se utåt, se det lilla vackra i det stora. Jag har så läge som jag kan komma ihåg tagit hjälp från naturen. När livet har varit påfrestande så har jag tagit mig ut ensam för att sätta mig ner och jorda mig, helst vid vattnet.


Jag har behandlat mina barn och mig själv med naturens läkemedel.


Uppkokt avsvalnat kamomill te baddas på onda, svullna myggbett.

Vitlök hackad och inlindat i bandage hjälper mot öronont.
Inlindad skivad gullök på bröstet hjälper mot luftvägs katarr.
Lägg en gammal träslev i en gryta med vatten, låt koka tills vattnet är svagt gul, badda ögonen vid ögon

inflammation.

Björksaft tog jag från björken under tidig försommar, björken driver ut inflammationer. Tänk på att lägg in en kork i stammen när du har tappat klart.


Sprängticka

 

Jag dricker just nu te som jag kokat på sprängtickaoch det smakar till och med gott. Jag ska ge ett tips på bra myggmedel när jag är inne på björken. Samla in björktickor och låt de torka på en sval plats under vintern och näst kommande sommar tänder ni dem på insidan och lägger de vid era utebord och ni har en naturlig och bra myggspiral.


Jag fick ett bra tips från en kollega om att ta in just utslaga björkblad, musöron och koka te på dem. Fungerar utdrivande på inflammationer och motverkar ledvärk. Jag vurmar inte för starka värktabletter men är dagligen tvungen att ta inflammationsdämpande medicin mot min reumatism. Men jag är övertygad om att jag hade varit så mycket sämre och haft så många fler skov om jag inte tar gurkmeja utblandad i lite varmt vatten på morgonen och strör chiafrö och linfrön på yoghurten, en matsked ungefär.


Förra sommaren fick jag för mig att plocka in rallarrosor och torka dem tillsammans med citronmeliss, tänkte att det blir nog ett bra te, rosa för färgen och citron för smaken. Läste sedan på om växten och ser då att den är antiinflammatorisk och lugnande. Jag torkade de längst ner i ugnen på svag värme.


     jag har ett trevligt samtal med min fina kusin som har vuxit upp i Stockholm men vi har en god kontakt som jag är glad över, när jag sitter och väntar på flygbussen. Hon berättar att min morfars pappa var då den tidens naturläkeman här uppe i lappmarkerna, en shaman som hade healande händer. Fantastiskt att höra, något som vår mamma inte berättat men hon kanske inte visste om det. Hon var bara fem år när hennes pappa dog. Jag känner mig lugn och förstår mig själv ännu bättre. Det sitter i generna varför jag känner mig trygg i naturen och vad den ger oss.


Ringblomman

Denna vackra tåliga blomma som är en fröjd för ögat och som ger den lenaste salva mot torr och narig hud. Jag var ut till stugan för att se hur många blommor som överlevt denna kalla försommar och till min förtret så ser jag bara en enda blomma som står i blom. Men än finns det hopp.


Jag avrundar med kloka ord från Dalai Lama


Vi lever alla nära varandra,

det är därför vår främsta

uppgift att hjälpa andra.

Om du inte kan hjälpa

människor, så låt

åtminstonde bli

att såra dem.Du måste ta tid att blicka inåt, för att kunna skåda utåt.

ANNONS
Av carina - 21 juli 2015 09:49

 Casper kikar ut från piren på Fårön


   

Sköna fria lediga dagar, visst har det regnat en massa denna sommar och det verkar inte upphöra heller, men jag är begränsad i min kropp så vädret är inte av så stor betydelse. faktiskt ingenting.


Sommaren 2015

  

Fårön Piteå


Jag älskar mitt Kiruna men Piteå är mentalt min andra hemstad. Känner den utan och innan, om jag någongång måste flytta från Kiruna så blir det Piteå. Fast jag är där helst under sommarmånaderna och tillbringar vintern, våren och hösten här hemma. Det bästa ur två världar.


Fascinerande

 

En morgon när jag satt och drack mitt kaffe så fastnade mina ögon på en spindel som höll på att ta sig ner på golvet med hjälp av sin tunna tråd. en tråd som knappt ögat såg. Jag hämtade kameran och fångade den med min kameralins och lät den sedan fortsätta sin färd neråt. Sommarminnen som gör gott i själen att spara på.


Jag kommer snart igen, sa kärringen och höll sig fast i kvarnvingen.

Av carina - 4 juli 2015 19:05

Semester


Jag börjar min semester med att flyga ner till Stockholm på tisdag för en MR röntgen och ett läkarbesök på onsdagen hos Spine center. Träffar doktor Thomas Henriques som ingav ett stort förtroende, han undersöker mig och tar del av MR svaren och säger att det är läge för operation av spinalkanalen någon gång efter semester uppehållet. Han talar även om att de kanske inte kan ta bort all min värk men det mesta. Ärligt ! Det uppskattar jag och om jag blir kvitt denna djävulska värk i lår och fötter så är det guld värt.


Jag avslutar mitt läkarbesök med en god latte på Karlaplan.

 


Piteå

   

När jag kommer hem så börjar vi fylla på husvagnen efter lite mat och vila. Och tidigt nästkommande morgon far vi ner mot Piteå och semestern kan börja, denna efterlängtade ledighet.


 

Förgården bjuder på härliga morgonstunder i lugn och ro.


 


Syren och hunkex


 

Jag cyklar ut i omgivningen idag och plockar med mig ljuvligt doftande syren blommor och lägger till hundkex för vackert vitt inslag och nu doftar det sommar inne i förgården och ögat fröjdas på samma gång.


Jag önskar er alla goa och rara människor en trevlig sommar.


Här kan jag ligga hela dagen.

Av carina - 29 juni 2015 10:05

Rabarber


 


Rabarberpaj


1 dl vetemjöl

1 1/2 dl havregryn

2 msk socker

100 g margarin


Fyllning

400 g rabarber, 4-5 stjälkar

1 dl socker

1 msk potatismjöl


Blanda ihop mjöl,havregryn, socker med margarin, låt stå kallt en stund. Skölj och skiva rabarberna tunt, jag använder mig av rosenrabarber med skalet kvar för den röda färgens skull. Blanda ihop socker och potatismjöl. Lägg rabarberna i botten på en pajform, blanda i sockerblandningen och lägg/strö över pajdegen. Jag brukar göra en och en halv degsats bara för att jag tycker om pajdegen och vill ha mer av den. Havregrynet i gör en mer knäckig smak.


Grädda mitt i ugnen 225 grader i 20-30 minuter

 

Låt svalna något och den är även god att äta kall med rumsvarm vaniljglass och/eller vaniljsås till. Rabarberdricka

2 L vatten

1 kg rabarber

3 msk citronsyra

6 dl socker

1 citron

Skölj och skiva rabarberna, jag använder rosenrabarber med skalet på för den röda färgens skull. Blanda socker och citronsyra. Skiva citronerna. Varva rabarber och sockerblandning med citroner i ett plastkärl. Häll över kokande hett vatten. Låt stå i ett och ett halvt dygn under lock. Sila bort frukten och jag blandar även i natriumbensoat efter givet mått. Häll upp på rena torra flaskor. Jag brukar göra två och en halv sats och har då god rabarber dricka långt in på sommaren.


 


Tacksamhet !

Att vi har egna rabarber på gården som

jag gör så mycket gott av

Att jag fick så snabbt en ny tid till Spine center.

Att denna måndag är första dagen på min semester

en efterlängtad ledighet.


En påminnelse över att vi alla ska sätta

oss ner och känna tacksamhet till livet.


Tack  Eva Trillian för din Tacksamhetsblogg
Det är bättre att vara skicklig i en syssla än en klåpare i hundra

Av carina - 28 juni 2015 19:40

   Festival 2015


 

Kirunafestivalen levererade stora artister som Tomas Ledin, Carola, Ola Salo, Mando Diao och några till. Men störst var Ledin och Carola som bjöd på storslagen show i midnattsolen. Carola sa -Tänk att man var tvungen att åka upp till Kiruna för att få se solen och det är så vackert så man nästan blir religös ! Ja hon bjöd på sig själv och tog sig långt ut i publiken.


På lördag förmiddag under Allsången på city scenen kom Carola ut i vimlet och jag kunde inte låta bli att tjuvfota henne och jag konstatera att hon inte är singel längre.  

 All kärlek åt Carola   Söndag efter festival


 

Solen fortsätter att skina och vi åker ut till stugan för att se till plantorna och bara njuta av dagen.Casper hittar en varm sten att sola sig på

 Vi har inte haft någon särskild värme att tala om så nu först i slutet på juni har det börjat smälta uppe i fjällen och vattnet har stigit hastigt och mycket på kort tid. Många båtar ligger och guppar där båtägarna inte har hunnit med när vattenytan stiger så här hastigt. Jag tror att jag sett ett tiotal bilder på sociala medier på högvattnet och på båtar som de knytit fast i träd och där de efterlyser ägarna. Finurlig natur

 

Blommor som just slagit ut överlever naturens nycker när de plötsligt hamnar under den kalla vattenytan.Naturens krafter och kärlek går inte att påverka. Bättre att bara följa med.


Av carina - 24 juni 2015 21:09

Midsommarafton


 

Tillbringade vi uppe i stugan i övre Vuolosjärvi. Vi kom fram vi 19:00 tiden och under eftermiddagen kändes det riktigt ordentligt att solen värmde mer och mer när vi färdades upp genom tre sjöar.


 

Detta foto tog jag när klockan var kring 18:00 tiden, sagolikt vackert tycker jag.


Midsommardagen bjöd på +20 grader i solen och det var så skönt att sitta ute och dricka förmiddagskaffe för vi har verkligen inte haft något som ens påminner om sommarvärme innan. Casper trivdes gott när han fick ströva fritt och ostört kring stugan och han hittade till kallkällan som vi tar vatten ifrån, en kallkälla som inte fryser under vintern utan fungerar hela året.


 

Casper vid kallkällanMåndagen efter flög jag ner till Spine center i Stockholm för att få hjälp av ryggspecialister för min trasiga rygg och idag väntar jag på en ny resa ner till dem i nästa vecka för magnetröntgen och då ska de bedömma vad som skall/kan göras för att hjälpa mig. Jag fick möjlighet att stanna över ett dygn hos min dotter i Uppsala och det är guld värt.


Varje stund jag får vara tillsammans med mitt lilla barnbarn är ovärderligt.

 


Jag, min dotter och mitt barnbarn hade en fantastiskt skön dag ute i deras torp i Frötuna. Vi sjöng och grattade den lilla som fyller hela två år. Vi krattade och klippte gräset. Vi och särskilt jag njöta av alla vackra blommor som doftade sommar och allt det gröna.

 


Jag och lillan ritade ute på stenarna, allt från oss själva till myror.

 

En dag fylld av skratt och kärlek.Tillbaka hemma och framför oss står Kiruna festivalen
 

 foto 2014

En festival med artister som

Tomas Ledin 

Mando Dia

Stiftelsen

Carola

Linda Pira

    Ola Salo mm.


Så många bra artister och jag med trasig rygg.... men som jag brukar säga så har jag en stark ryggrad i en skruttiga rygg och jag ska vara på plats för att ge mig själv go livskvalitet. Vi tänker börja med afterwork buffe på området imorgon eftermiddag, en god middag är alltid en bra början.


Du kan alltid välja din egen väg oavsett vad andra säger och tror.

Av carina - 15 juni 2015 18:11

Tacksamhet !


Jag känner stor tacksamhet till livet i sig själv

och att min yngsta son har gått igenom första gymnasieåret

med godkända betyg och lite mer.

Jag känner en enorm tacksamhet till att jag fick en tid till specialistvård via min anställning.

Solen värmde i söndags och då kunde vi njuta av en kopp kaffe ute på altanen

jag satte ner frön av sallad, kikärtor och slingerkrasse.


Tack till Eva Trillian för hennes Tacksamhets blogg.


 Kära Gud när jag kommer till himlen vill jag ha ett eget träd

så jag kan sitta på en gren och dingla med benen !Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Nytt Blad ! med Blogkeen
Följ Nytt Blad ! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se