Senaste inläggen

Av carina - 7 juli 2016 18:18

Framåt


Du blir aldrig för gammal för att våga ta ett kliv framåt och som i mitt fall köpa en stuga. Sommaren - 06 lämnade jag min hemby och nu sommaren -16 är jag på väg tillbaka. En obeskrivlig glädje spirar kring hjärteroten och jag har redan börjat planera hur jag ska skapa oaser av blommor, rabarber, buskar och odlingslådor ute på gården som är ett av mina största intressen. Jag har länge sökt efter något eget och av en ren tillfällighet möter vi ett par bekanta, vi sitter ner och småpratar och har det allmänt trevligt, jag nämner att jag letar efter en stuga och två dagar senare säger mannen att nu finns det en stuga till dig och att han hade nämnt mig för han som skulle sälja... det ena ger det andra och jag är nu en lycklig stugägare.


Jag har nämnt i tidigare inlägg att jag har en övertro att 2016 är ett gynnsamt år för mig och mina barn, det är något jag tror fullt och fast på. Ge glädje och du får glädje.
     

Ett foto där mitt barnbarn leker same och lyssnar till Jon Henrik Fjällgren.


Min mamma hennes mormorsmor hade tyckt om detta foto och sagt - Vad fin Ilon är i kolten, passar riktigt bra.Har du bara elakheter att säga så tig !
 

 

 

 

ANNONS
Av carina - 26 juni 2016 10:04

Midsommar


Jag sitter här och skriver till klangen av kyrkklockorna som ringer in till gudstjänst, ett angenämt ljud som jag tycker väldigt mycket om, ett hemvant ljud.  Helgen har börjat gå mot sitt slut och vi har haft riktigt fint midsommarväder här i Kiruna. På självaste midsommaraftonen for vi till Jukkasjärvi.

 

Vid Hembygdsgården med kyrkan i bakgrunden.


Vi köpte bagarstuge bröd på området och besökte en loppis, det var ett hus som skulle tömmas inför försäljning och de vuxna sönerna höll loppis direkt från huset och ladugården. min dotter hittade ett halsband som hängde i ladan tillsammans med olika krimskrams halsband. Hon föll för smycket just förr dess skönhets skull, ett gammalt silver halsband med stenar som gnistrade trots att smycket är så svart/oputsat. 


 

Det finns tre stämplar sammanlagt, ett bakom smycket, ett i hänget och ett i kedjans fäste. Stämpeln är tre kattfötter och ett S. Troligast från -30-40 talet, kan vara äldre och finns det någon som är duktig på smycken så lämna gärna en kommentar.


Vi avrundade vår dag i Jukkasjärvi med en midsommarbuffé i Wärdshuset tillsammans med tre gamla kollegor till min sambo med respektive, ett par hade med en gammal mamma, ett par hade med en vuxen son och vi hade med min vuxna dotter. Det kan inte bli misslyckat, goda vänner och ljuvligt god mat, allt du kan tänka dig vilja ha på ett midsommarbord, kallskuret, varma rätter och smarriga efterrätter. Vi har det lite som en tradition att träffas där på midsommaren.


Midsommardagen


Sambon föreslog en tur till Abisko vilket jag inte var sen på att säga Ja till. Det är en sån vacker utsikt bara av att åka upp efter Norgevägen. Vi for först till Abisko Turist och tittade in till Naturum, jätteintressant och roligt trots att vi är Kirunabor sedan födseln. Jag rekommenderar alla även Kirunabor att ta sig till Abisko och ta del av vår historia i Naturum, vandra i nationalparken och titta på alla växter för det finns mycket att se, åka upp med linbanan för att vandra ner, göra ett besök i samevistet och sist men absolut inte minst ta ett foto på Lapporten om jag inte missminner mig så är det ett av Sveriges mest fotade objekt.

 Cuonavággi _-Gåsdalen 

 Mina rötter finns i det nordsamiska språket men tyvärr så fick jag och mina syskon ej samiskan av mamma. Det var bara ett språk som gav en bekymmer, jag blir bara så förbannad på ren svenska över att min mamma växte upp i ett Kiruna där hon inte fick tala sitt språk på skolhemmet när hon var liten, när de blev slagna och kallade lappungar, när de skulle lära sig att de var mindre värda..... Min mamma växte upp i Rensjön som ligger ca 2 mil upp efter Norgevägen och hennes föräldrar var renskötande samer som blev bofasta någon gång på -30 talet.


Jag har en sån längtan av att få lära mig språket och anmäler mig varje gång jag ser att de ska starta upp en språkkurs i nordsamiska men hittills så har de inte kunnat starta upp på grund av för få anmälda eller ingen kursledare.. Jag har så många fina minnen efter min mormor Enna som jag skrivit om i inlägget "kärt barn har många namn".


nu sitter jag här och känner mig lite ledsen och ilsken....


Hur som helst så for jag och sambon till Abisko östra, de ligger faktiskt intill men heter så. Vi åt en riktigt god lunch,en buffé med både kalopps och kotletter med tre olika potatisar, kokt, råstekt och vanligt stekt, i sallads disken hittade vi både lax och sill/potatis sallad. Lika god mat som i går.Shopping

Självklart måste man shoppa när man är och turistar i sin egen stad och jag hittade ett par grytlappar som jag föll pladask för. Färgglada och så snygga.

 


Jag hittade även beckolja till min sambo när han är ute och på sina fisketurer.

 


Om du inte vet vad det är så ska jag berätta det, ett gammalt beprövat myggmedel som luktar tjära.En doft som tar mig tillbaka till barndomen.Stanna, andas och njut !ANNONS
Av carina - 22 juni 2016 09:54

Aloe vera växt.

 

Igår köpte jag en aloe vera växt eftersom jag inte visste hur jag ska sköta den så googlade jag, för där ute finns alla svar.


* Den är löjligt lättskött, en växt som avsöndrar syre och absorberar koldioxid nattetid passar därför utmärkt som sovrums växt.


* Växtens geléliknande kött har en läkande effekt och kan exempelvis användas på brännsår.


Jag fick veta att de skjuter nya skott väldigt lätt och ofta så det betyder att jag med tiden kommer att kunna ta skott och få fler växter som jag kan lägga in i de två andra sovrummen.


Buddha intill.

 

Buddha, är en titel som betyder upplyst, uppvaknad en hedersbeteckning (titel) inom buddhismen för individer som anses ha nått fullständig upplysning.

 

Jag mediterar för jag tycker att det är ett väldigt bra sätt att komma till insikt och ett fantastiskt sätt att hela min egen kropp och min själ.


Utan min tro, gurkmeja och ingefära hade jag inte mått så förträffligt bra som jag gör.


Insiktskort


 Jag tar ett kort de dagar då jag funderar och igår fick jag kort nr 33 ~ Det är endast jag själv som kan eliminera orsaken till mina krämpor.


Kortet säger bland annat att jag skall börja samarbeta med min fysiska kropp, vilket jag har kommit till insikt med och nu strävar jag endast efter att jag och min kropp ska vara överens.2015 var ett år med oro och när året avslutades med det beskedet att jag hade kunnat förlora min dotter och då när jag totalt mentalt utmattad satt vid hennes sida med en kropp som värkte och plågade mig så tänkte jag: Bara vi kommer hela härifrån så kan det bara bli bättre..... det vände och 2016 startade på bästa tänkbara sätt mitt andra älskade barnbarn föddes. jag tror verkligen att detta är ett år som ger mig och min familj positiva upplevelser. Då allt vänder just för att vi nått insikt.


Den största gåvan du kan ge livet är att vårda och älska dig själv ! 

  
Av carina - 14 juni 2016 10:52

Min pläd !

Min pläd av mormorrutor av sammanlagt 24 st rutor i storlek 25x25 cm är färdig ~känner mig nöjd. Jag började virka första rutan ungefär en vecka efter min fotoperation, så det tog ca sju veckor att virka, fästa trådar, sy ihop rutorna och virka en stödkant runt om.

 


En pläd som alltid kommer att påminna mig om denna tid som har varit och är besvärlig.Att kunna känna tacksamhet är en av livets största gåvor.Av carina - 9 juni 2016 18:42

Vi är bättre rustade !


  

En lördag i slutet på maj hade vi i Kiruna varmast i landet  med hela +25 grader och då passade jag på att sola på storbryggan nere i Kurravaara. Min sambo sjösatte båten under tiden och vi tog en liten tur ut på älven som låg kalm lugn. Bäst att passa på när vädret tillåter.


Idag 9 juni !

Ligger snön vit på backen och de utslagna gröna björklöven täcks av snö, vi är van för det är så här det är att bo uppe i en fjällkommun. Men riktigt van det blir jag aldrig om jag ska vara riktigt ärlig.


Vi är bättre rustade ?

Ja det är vi för just nu gråter kustborna i länet, för de är inte van vid att det snöar och blåser/stormar nordanvind i juni, medans vi som har valt att bo i Kiruna där det är en grad för lite för att få kallas arktiskt klimat suckar och tänker typiskt.... hoppas att det snart släpper !!

Vad skulle du göra om du bara kunde..... Du kan.

Av carina - 16 maj 2016 17:50

Min balkong är min oas, dit kommer jag själv utan hjälp.


Det är nu femte veckan som jag inte kan komma utanför ytterdörren utan hjälp och erkänner att det är påfrestande att vara beroende av andra men detta är bara en tidsbegränsad hjälplöshet. Jag vet att jag kommer att kunna stå på båda mina fötter igen och gå vart jag vill.


Men för stunden roar jag mig med det jag kan, läsning och handarbete är givande och stimulerande. 


   Jag har nu börjat få ihop ett flertal stora mormorsrutor som jag ska sy ihop till en pläd, en pläd som alltid kommer att påminna mig om tiden då jag fick foten helt omöblerad. Om smärtan och om förväntan. 

Idag läste jag ut boken: Konsten att höra hjärtslag, en bok jag varmt rekommenderar. En bok om den största och renaste kärleken mellan den blinda pojken och flickan med klumpfötterna. Hur de vävs samman och blir till ett som sedan skiljs åt. En spännande och fascinerande läsning, en bok du inte vill lägga undan innan du nått berättelsens slut.


Jag har även läst boken: Öppnas i händelsen av min död, jag rekommenderar även denna bok som handlar om en hustru som hittar ett brev som hennes man har skrivit och lagt på vinden. Det står på brevet att det ska öppnas efter hans död, vilket hon inte gör. Efter en händelse blir hon tveksam över mannans ärlighet och öppnar brevet, det hon läser vänder upp och ner på hennes värld och inget blir det samma längre.


Lite boktips så här på måndag eftermiddag och nu tacksamhet över veckan som gått.

enligt http://provtyckningar.blogspot.se/


¤ Jag är tacksam att mina tre operationssnitt läker som de ska.

¤ Jag är tacksam över att jag har haft så trevliga besök av vänner denna vecka.

¤ Jag är tacksam så tacksam att jag har kommit till ett beslut som sedan får visa vart det leder mig.

¤ På fredag kväll åt vi ute på restaurang och jag känner tacksamhet för kocken som lagade ihop en toppen middag.

¤ Tacksam är kanske fel ord men jag är så glad i min sambo som finns i mitt liv, vad hade jag gjort utan dig min vän.


Endast den människa som älskar och älskas villkorslöst behåller sin skönhet hela livet.


Av carina - 3 maj 2016 15:53Ett varmt och soligt Stockholm

 

   

Längtan

Längtan kan se så olika ut beroende på var vi befinner oss i livet.

Den kan vara stor och den kan vara liten, i mitt fall är den liten och utan större krav.

Jag längtar till när jag kan stå på mina båda ben men mest av allt till när jag får stoppa ner mina fötter i ett fotbad med doft av lavendel. 

Jag längtar efter en doft av lavendel.

 


Förändring

Att våga möta en förändring kan vara svårt.

Att stänga en känd dörr krävs mod men att öppna en okänd dörr kräver ändå större mod.

Jag har en förändring framför mig.Drömma

Att ha en dröm är lycka

att våga följa sin dröm är stort

att leva sin dröm är större.

Jag fångar min dröm i vinden.

 

 

Längtan, förändring och en dröm är vägen till glädje.

Av carina - 29 april 2016 08:08

Rubriken ?


Vad går det att tolka ur rubriken ? Det kanske inte är helt lätt, men jag ska förklara. När jag var barn så växte jag upp med mamma, pappa, syskon, Enna, Farmor och Fari, en mängd kusiner, mostrar, morbröder och fastrar. Idag så hade nog barnen sagt att: Ja det är hennes plastmormor osv. Jag ska förklara.Enna var min mormor och alla vi sa Enna till henne som är en samisk form av mamma. 

 

Ett foto på Enna, min äldre syster och på mamma uppe i Rensjön där min mamma växte upp med sin mamma och syskon. Min morfar dog när mamma var fem år så han finns bara i berättande form för mig.Fari var min farfar och alla vi sa Fari till honom som var en form av pappa på tornedalsfinska.

 

Ett foto på min pappa i Kurravaara där han växte upp med sina föräldrar och syskon.


Till min farmor sa vi farmor och mina föräldrar var mommo och moffa för mina barn och mina barns farmor sa: säg Farmor, Det tycker jag.Nu är jag mormor som blandas med mommo.


 


Ett foto på mig och minstingen Isak.


Kärt barn har många namn.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se