Direktlänk till inlägg 16 maj 2018

Smärtskola och maskroste

Av carina - Onsdag 16 maj 14:14

Smärtskola

Jag var med om en bilolycka november 2002 och har inte förrän nu den sista tiden kunnat ta till mig att jag blev sjukpensionär efter den olyckan. Jag har sagt att jag jobbar deltid efter en bilolycka men aldrig kunnat ta till mig att jag är sjukpensionär. Jag var 39 år och kunde inte förlika mig med det uttrycket.


Whiplash skadan var stor,synlig och erkänd av försäkringskassan, jag fick all hjälp jag kunde få av läkare, sjukgymnast, smärtskola/smärtverkstad, arbetsträning och rehabilitering med arbetsprövning, under de kommande tio åren. Jag trodde att jag var överens med min kropp och skada. Livet rullade på.


Jag sökte och fick ett deltidsjobb 2013, en fast anställning med all trygghet som det innebär. Så skönt att få en stabil inkomst varje månad. Jag var lite tveksam till jobbet och sa att jag har en whiplash skada och reumatism vilket gör att jag har vissa hinder till tyngre arbetsuppgifter men tackade Ja.


Handen på hjärtat och med den insikten jag har i dag så skulle jag ha klivit av detta jobb efter första månaden. Det var för tungt. Reumatismen sa ifrån, jag fick svår smärta från ryggen och ut längs benen och opereras för spinalstenos och under ryggrehabiliteringen kollapsade fotvalvet och jag stod inför en stor fotoperation, fem månader efter ryggoperationen.


Jag fick ett samtal från försäkringskassan att de inte kan betala ut sjukpenning eftersom jag var så ofta sjukskriven från mitt arbete, de menade att jag bör söka nytt jobb eller tänka över om jag inte ska söka hel sjukersättning, bli sjukpensionär på heltid. Klokt för att vara försäkringskassan, men det tyckte jag inte då jag var mitt i det, utan sa att de inte skulle sätta mig utan inkomst och sa att jag kommer att rehabilitera mig tillbaka till mitt arbete.


Jag fick en bra rehabplan av min chef så att jag kunde komma tillbaka på två timmar om dagen, jag gick på jobbet med en så jävulsk smärta och det enda jag hade kvar mot slutet var att försöka.


Signalerna var många och tydliga men jag förstod de inte och tog de inte till mig.


- En morgon när jag ska kliva upp ur sängen så snurrade hela rummet, jag stod och höll i mig i dörrkarmen, tittade in i rummet där min sambo satt vid bordet och allt snurrade riktigt otäckt runt, jag trodde att jag skulle ramla, mådde illa och låg hela dagen i väntan på att yrseln skulle ge med sig. men kontaktar inte sjukvården, det blir bra tänkte jag.

 

- Det går ytterligare tid och jag kommer ihåg att jag kände mig stressad och pressad, trött och yr. Satte mig i fåtöljen, sedan så blev allt svart och jag vaknade av att min sambo stod böjd över mig, orolig och försökte få liv i mig. Han hittade mig hängande och livlös i fåtöljen. men kontaktar inte sjukvården, det blir bra tänkte jag.


- Blodtrycksfall 70/60, då gick jag till läkaren för jag var så trött och matt. Reglerade blodtrycksmedicinen och nu kommer allt att rätta till sig med yrseln och tröttheten, tänkte jag.


Men jag gråter för allt, sover dåligt och känner mig som en 90 åring på morgonen när klockan ringde 03:45, stel och söndervärkt stapplade jag ut till badrummet för att göra mig i ordning. Dags att åka till jobbet.


Det enda jag har kvar är att försöka

- Efter ett skift gick jag in till min chef och sa att jag inte orkade längre och att han måste hjälpa mig på bästa sätt, jag vill sluta efter fyra år.


Jag fick möjligheten att komma tillbaka till en arbetsplats som jag tidigare haft under rehabiliteringstiden efter bilolyckan, En liten butik som byter ägare efter någon månad, jag väljer att tacka nej till att fortsätta. 


Jag fick ytterligare en möjlighet till arbete men efter någon vecka så ser jag hinder och tackar nej. Jag gick tillbaka till det yrket jag hade innan olyckan, undersköterska, men efter två dagar var jag söndervärkt. Hur tänkte jag ?


Jag får svårt att komma ihåg vem som sa vad, tider och dagar blandas ihop. Svårt att koncentrera mig och tycker att allt är svårt och stressigt. Klarar inte av sociala medier, inte ens messenger, blir så stressad av att det plingar i mobilen. Men försöker hålla ihop och förstår inte signalerna förrän jag hamnar på akuten med smärtor från hjärtat och ångestattacker.


Självklart har detta skapat oro, stress, frustration och sår hos mina närmsta.


Jag har gått artrosskola, fått hjälp av läkare, kurator, smärtskola och går nu en kurs i Introduktion till arbete, där vi träffas ca två dagar i veckan vilket är det jag max klarar av. Men handen på hjärtat så tror jag inte att jag kommer tillbaka till arbete igen, är så stresskänslig och blir fort trött.


Jag har även insett att jag har arbetat mot min egen kropp, när dörrar stängs för vissa arbetsuppgifter på grund av hälsan så ska man lyssna på kroppen och tyda signalerna. Livet är så mycket mer än att prestera och vara delaktig.


Delaktig i vad ? Om du inte är i samförstånd med dig själv så spelar inget annat någon roll.Jag väntar på mitt växthus där ska jag göra mig hel bland tomatplantor, paprika och jordgubbar.


Maskroste

  

Jag försöker nu att läka och som alltid går jag till naturen och hämtar det jag tror på. Idag har jag plockat in maskrosor som är rik på kalium och magnesium som förbättrar leverns och gallans funktioner, samt är bra avgiftare och utrensare. Visste du att maskrosen på franska heter pissenlit vilket ”betyder kiss i sängen”?

 

Det skvallrar om plantans starkt urindrivande egenskaper. Eftersom maskrosens bittra smak sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern så förbättras både aptit och matsmältning, samt leverns och gallans funktion. Samtidigt stimuleras bukspottkörteln till att reglera blodsockret. Även om jag inte har kvar gallblåsan så fungerar det, tänker jag.

 


"Ur smärtskolan"

"Smärta är en skyddsmekanism

Varnar redan innan en faktisk skada har skett

Utlöser ryggmärgsreflex - snabbt dra undan kroppsdel som skadas

Aktiverar stress-systemet - fly eller slåss

Varnar om sjukdom"


Har man levt med långvarig smärta så slutar smärtbromsen att fungera, smärtan sprider sig och kan flyttas runt i kroppen, smärtsignalen finns kvar i kroppen trots att skadan är läkt. Hormonet seratonin minskar.


 Att sluta kämpa

och istället slappna av

ger livet vingar

och själen ro

 
ANNONS
 
Inger

Inger

Onsdag 16 maj 20:25

Men kram på dig!
Ibland vore det bra att inte vara så envis och fokuserad på att prestera ... att njuta av livet här och nu är inte så dumt men ack så svårt!

Ha en bra vecka och lycka till med växthuset!

Inger

http://www.snartmormor.bloggagratis.se

 
skogsnuvan

skogsnuvan

Söndag 20 maj 08:28

Vilken förfärlig historia. Så här när man läser den så skulle du nog gett upp för länge sedan och låtit dig lyssna på kroppen när den sa ifrån men gjort är gjort. Hoppas att det blir bättre för dig och ta till dig naturens läkkraft för den är stark.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

 
Karin

Karin

Onsdag 13 juni 11:03

Orden du slutar inlägget med är kloka, och det får bli ditt mantra, kära Carina!
Kramar Karin

http://pixelmojan.blogspot.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av carina - Söndag 1 juli 09:03

1 juli  Jag fick tag på en trädgårdsväderkvarn för en hundring på en säljsida på facebook.    den är gammal och behövde lite kärlek och omtanke.   Det tar några dagar att måla en liten kvarn.      jag började med att slipa taket och målad...

Av carina - Onsdag 27 juni 15:15

Rabarberdricka   4 liter vatten 2 kg rabarber 6 msk citronsyra 12 dl socker 2 citroner       Skölj och skiva rabarberna Blanda socker och citronsyra Skiva citronerna   Varva rabarber, sockerblandning och citroner i ett plas...

Av carina - Söndag 17 juni 18:27

Sommarväder     Idag har vi haft riktigt fint sommarväder, jag började dagen med en kaffe ute på altan och efter det vattnade jag växthuset. Livskvalitet i mina mått mätt. Jag är på rätt plats på jorden och känner mig nöjd.     Att kunna g...

Av carina - Måndag 11 juni 18:52


Havremjölk       Jag har gjort egen havremjölk efter att jag blev inspirerad av en vän som hade gjort det.   3 dl havregryn, jag valde glutenfri 1 L vatten 2 msk kokosolja eller rapsolja 1 tsk agavesirap eller honung 0,5 tsk salt...

Av carina - Torsdag 7 juni 18:47

Loppisfynd   På sommaren är det extra roligt att gå på loppis, särskilt om de hålls ute i byarna i hembygdsgårdar med fikaförsäljning. Det är alltid roligt att göra en tur utanför stan, känna anor från förr.   Loppis 1 Förra helgen var det ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Nytt Blad ! med Blogkeen
Följ Nytt Blad ! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se