Direktlänk till inlägg 14 februari 2018
Kombucha
Jag var på besök hos en kvinna i veckan och fick ett recept på Kombucha, jag ska köpa hem svampen och en stort glaskärl och börja tillverka denna hälsosamma drycken. Ska bli spännande, hon sa att det smakar gott och helst då med lingon eller ingefära/citron smak.
Bilderna har jag lånat på nätet, en bild ger en bättre beskrivning än bara ett recept.
Kombucha
Sats 1
Koka upp 2,5 dl vatten och 1 tsk eller 1 påse svart,vitt eller grönt te
Rör ner 0,5 dl socker
Låt dra under lock
Sila vätskan i en ren glasburk ca 1 liter,
Tillsätt ytterligare 2,5 dl kallt vatten
Låt svalna övertäckt
Lägg i svampen. helst på ytan med den glansiga sidan uppåt
Låt stå 1-2 veckor övertäckt med en tunn handduk på en mörk och varm plats i köket dit solen inte når.
Sedan är det dags att blanda 1: satsen med 2 satsen.
Sats 2
Koka upp 1,5 l vatten och 2 msk eller 4-5 påsar svart, vitt eller grönt te
Rör ner 2,5 dl socker
Låt dra i 30 minuter under lock
Sila ner i en burk på 4 l
Tillsätt ytterligare 1,5 l vatten
Låt svalna till rumstemperatur gärna under dagen eller natten
Lägg över sats 2 i glasburken med grundsats 1 och täck med handduk. Förslut inte behållarna helt eftersom det bildas ett svagt tryck vid fermenteringen
Låt stå 1 - 2 veckor
Smaka av efter en vecka hur syrlig du vill ha den, syrligare och mer kolsyra ju längre den står
Smaksätt när det är dags för buteljering
Blanda den fermenterade kombuchan utan svamp med 200 gr rumstempererad och mosad eller pressad frukt eller bär i stora glasburkar, (jag tar 100 gr bär till 1.5 liter på fyra burkar)
Låt stå 1 - 2 dagar, sila och buteljera
Låt stå 1 - 3 dagar i rumstemperatur och sedan håller den sig upp till en månad om inte mer i kylskåpet.
Underhåll och brygg kontinuerligt nya satser
Rengör ett gäng glasflaskor noga med kokande vatten och tappa upp den färdiga kombuchan. Väl försluten och kyld håller drycken sedan i flera månader
Spara 2-3 dl av kombuchan tillsammans med svampen glasburken. Detta är din nya grundsats och svampen räcker i flera år så det lönar sig att göra sin egen grundsats.
Repetera steg 2
Kombucha har en lätt kolsyrad smak av iste eller cider, väldigt nyttigt med många hälsovinster, en avgiftande och renande effekt på kroppen, samtidigt som den förbättrar matsmältningen (på grund av levande bakteriekultur) och stärker levern. De som använt den under många år säger sig ha fått finare hy, minskning av smärtor i leder och kropp, ökad energi och förbättrad sömn. B-vitaminerna ser till att hår, hud och naglar håller sig starka och friska, och antioxidanterna anses höja immunförsvaret och innehåller många antioxidanter, särskilt om den bryggs på vitt eller grönt te. Alla b-vitaminer i svampen hjälper dessutom kroppen att ta upp energi ur maten och bryta ned fett.
Nya smaker nya tankar
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 | 15 |
16 | 17 |
18 |
|||
19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
|||
26 | 27 |
28 | |||||||
|